събота, 12 януари 2008 г.

Европейската комисия си развя байрака. България плаща за богатите

Предложените квоти за емисии СО2 в Националния план са с около 20% по-малко от задълженията ни по Протокола от Киото до 2012 г. Реално България компенсира замърсяването на околната среда от партньорите си с развити индустрии, съобразно общото задължение на ЕС към Киото протокола.

Интересно е съвпадението, че средногодишната квота на България е точно толкова, колкото лимитът за 2007 г. – 42,3 милиона тона СО2. За Румъния например средногодишно ЕК предвижда 1,1 милион тона повече за периода 2008-2012 спрямо квотата за 2007 г.

Комисията определя средногодишен лимит от 42,3% милиона квоти за СО2, което е с 37,4% по-малко от предвиденото в нашия Национален план. Единствено квотите за трите прибалтийски държави имат по-голямо процентно разминаване между поискано и дадено от Еврокомисията – Латвия 44,5%, Естония 52,2% и Литва 53%. Същевременно на Великобритания, Франция, Дания и Словения ЕК изпълнява на 100% поисканото в националните им планове. За още 11 държави процентът варира между 90 и 100. Предоставените 2,08 милиарда квоти са 89,5% от общата сума на поисканото от страните членки.
Все пак, в този аргумент съществува субективен фактор, защото процентът се изчислява на база национални планове. Допустимо е разликата да идва от завишени претенции на дадена държава, в случая България.

Европейската комисия има задължение да прилага политики за опазване на околната среда посредством прозрачност и еднакви критерии спрямо всички страни-членки.
При определянето на квотите обаче тя поставя българското правителство пред свършен факт. Националният план за периода 2008-2012 г. е изпратен от правителството през април 2007 година. За да определи лимита на България, Еврокомисията използва един материал на Атинския технически университет, наречен EU energy and transport trends (Енергийни и транспортни тенденции в ЕС). Документът е поръчан от ЕК на 01.10.2007 г., а публикуван в Интернет едва на 14 ноември същата година. ЕК казва какви са критериите, след като взема решението. Българското правителство няма възможност да изготви плана съобразно използваните от Комисията данни, защото към момента на съставянето му такива липсват.

Ивайло Добрев

Западът увеличава военното усилие

1. United States $647, 000, 000, 000 за 2008 г.
2. European Union Total $300, 745, 000, 000 за 2007 г.
- United Kingdom $70, 000, 000, 000 за 2007 г.
- France $65, 370, 000, 000 за 2007 г.
- Germany $58, 100, 000, 000 за 2007 г.
- Italy $34, 000, 000, 000 за 2007 г.
3. Canada $18, 240, 000, 000 за 2007 г.
4. Turkey $9, 800, 000, 000
5. Japan $49, 100, 000, 000 за 2007 г.
( с благодарност на FL)

Oбщо за държавите членки на НАТО и Япония = > $1 024 милиарда .

За сравнение военните бюджети на Китай и Русия:

China: $45, 000, 000, 000 за 2007 г.
Russia: $32, 400, 000, 000 за 2007 г.

Това което веднага се вижда е че Русия има по-малко пари от Италия и два пъти по малко от Франция.Съотношението НАТО+Япония/Китай по военни разходи е 22,8 , а съотношението НАТО+Япония/Русия е 31,5.Пропорцията НАТО+Япония/Китай+Русия съответно е 13,3.

Интересна е и динамиката на увеличаването на бюджетите.



Великобритания по разходи минава от 5 място за 2006 г, на второ за 2007; Франция запазва третото си място; Китай отстъпва от второ на 4то място; Русия се изкачва от девето на седмо място; Канада от 16то на 13то място.

четвъртък, 10 януари 2008 г.

Виртуален терор в клуб Политика на dir.bg

http://clubs.dir.bg/postlist.php?Board=politics

Администрацията на dir.bg нарушава Закона за защита на потребителите и тероризира участниците в клуба в разрез с правилата на компанията.

чл. 106. За да съответства на договора за продажба, потребителската стока трябва да:
1. притежава характеристиките, определени от страните по договора, и да е годна за обичайната употреба, за която служат потребителските стоки от същия вид;
2. отговаря на описанието, дадено от продавача под формата на мостра или образец;
3. е годна за специалната употреба, желана от потребителя, при условие че той е уведомил продавача за своето изискване при сключването на договора и то е прието от продавача;
4. притежава обичайните качества и характеристики на стоките от същия вид, които потребителят може разумно да очаква, като се имат предвид естеството на потребителската стока и публичните изявления за конкретните й характеристики, направени от продавача, производителя или негов представител, които се съдържат в рекламата или в етикета на потребителската стока.


Клубът е един от малкото интересни и живи в дир,бг. Няма модератор. Администраторът Киро от вчера трие теми и банва участници без да дава и най-малкото обяснение. При запитване за информация защо се трие и банва - отговорът е изтриване на питането.
Администраторът ОТКАЗВА информация на потребителите за продукта, които предлага.
Призовавам хората, които не са безразлични към свободата на словото и защитават правата си масово да пишат на следните адреси:

http://www.dir.bg/
най-долу където пише

За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка.
© 2006 Dir.bg Всички права запазени

Кликнете върху Обратна връзка

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

на:

Комисия за защита на потребителите

телефон за контакти: 070011122
подайте жалба тук:

http://www.kzp.bg/modules.php?name=ConsProt
e-mail: http://www.kzp.bg/modules.php?name=ConsProt&op=send&id=21

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

тук:

European Commissioner for Consumers

Cabinet of Mrs Meglena Kuneva
telephone number +32 229 93384
fax number +32 229 95372
BERL 8/218

Bilyana.Bolashikova@ec.europa.eu
Jivka.Staneva@ec.europa.eu
Patricia.Bestgen@ec.europa.eu
Sabine.Zwaenepoel@ec.europa.eu
Johan.Verly@ec.europa.eu

Пишете масово. Подкрепете сега тях, за да ви подкрепят други при нужда.

Още малко информация ТУК.

Автор: timber

сряда, 9 януари 2008 г.

Забравената поезия. Смърт

СМЪРТ

Уилям Бътлър Йейтс

Надежда и страх не знае
звярът, когато умира,
ала човекът в края
с надежда и страх се взира.
Вечно той влиза в ковчег
и вечно оттам се вдига.
Големият човек
и пред убиец не мига,
с насмешка всичко свое
отхвърля - дъха, кръвта.
Той знае смърт какво е -човек е създал смъртта.

понеделник, 7 януари 2008 г.

Свободата,Санчо е най великото благо на таз земя

…, но харесва ли ни или не, тя наистина се крепи на върха на копието. Без оръжия не можем да браним свободата си и затова Западът винаги е полагал усилия да бъде водещ в оръжейните технологии. Полагаше усилия и СССР , но никога не успя да догони това, което се правеше в САЩ, Франция или Великобритания. За сметка на това, комунистическата пропаганда, успя да създаде митът за руските оръжия чудеса, нямащи аналог в света.

Всъщност СССР има само единични технологични попадения. До 1941, въпреки помощта на левите евреи, които купуват и му доставят всичко до което се доберат от западните страни, страната си остава неразвита технологично. Това най-добре се вижда през първите две години на ВСВ, когато Червената армия търпи съкрушително поражение.

Обратът настъпва в краят на 1942/1943, като резултат от доставките на модерно оръжие и най-вече стратегически материали за производството му, започващи в голямо количество да пристигат през Иран и Северните пътища по линия на ленд-лиза(от САЩ и Великобритания).По това време се поставя и началото на съветската атомна програма с материали внесени от Америка(уран, алуминиеви тръби за центрофуги и т.н.) . Същата тази програма, по-късно е "подпомогната" от плановете на атомната бомба, доставени от евреите разузнавачи с участието и на британските специални служби. По линия на споразумението Заем-Наем, комунистите са снабдени с английски нови радари, американски радиостанции, ехо локатори за подводници, технологии за производство на медикаменти и дезинфектанти и т.н.... СССР няма нищо от това до 1941 г. и никакъв потенциал да го произведе.

След войната цялата тази техника остава при руснаците и те започват първо да я копират, а след това да я подобряват, но не правят никъде нов технологичен пробив.Това е едно на ръка. Второто е, че след победата си над Третия Райх, СССР получи достъп и до уникални немски технологии - реактивните двигатели на самолетите Месершмит, ракетостроенето , нови системи за кодиране, стрелково оръжие...Но най-вече, получи достъп до немските учени, които остават в неговата окупационна зона и в последствие са принудени да работят като роби за Сталин. Такъв роб на Сталин е например Хуго Шмайзер – истинския изобретател на АК-47. Какво се получава? През 1946, СССР е преял с новости. От една страна е получил модели съвременно оръжие от съюзниците, а от друга е взел военни трофей - немски разработки, съвременни заводи(които демонтира и пренася в Сибир), ноу-хау, и научен човешки ресурс.

В следващите 10-15 години, СССР осмисля, доразработва и копира плячката , която заслужено е придобил след огромно военно усилие. И така до средата на 60те години. Ако в Корейската война, разликата между социалистическото оръжие и западното е незабележима дотолкова, че принуждава ген. Маккарти да иска използването на атомна бомба, то във Виетнам, технологичното превъзходство на Америка е очевидно.

Но времето минава и водачите на СССР са наясно, че трябва да се обновяват и че трофейните технологии са вече остарели. Как ще се обновяват? Първо като впрягат целия научен потенциал на соцлагера да работи основно за военната промишленост и второ като крадат разработки от запада, което пък провокира създаването на КОКОМ. Примери за "руски разработки" колкото искате - прословутия Калашников, копие на немски автомат; първите двигатели на Миг откопирани от Ролс Ройс; първите ПТУР "Шмел" откраднати от французите - СС-10; пистолетът Макаров - копие на Валтер; бомбардировачът Ту-4, копие на американския В-29 Superfortress...
.


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
И всичко това се оказва недостатъчно. Защо? Защото разчитайки на готови неща, СССР не открива сам. До какво води това? До следното: СССР е почти винаги догонващ. САЩ правят ракети въздух-въздух, а СССР следва; САЩ правят прехващача Ф-14 с ракета Феникс и дългобойност над 190км - СССР следва ... и т.н. Това има един огромен недостатък. Той е, че докато се подготвя отговорът на вече излязло западно оръжие, западът пуска ново и то не задължително в същата област. Например СССР се втурва да прави балистични ракети, а САЩ пускат крилати ракети; СССР се напъва и прави като отговор на Ф-14, прехващачът Миг-31 с много дългобойни, но ниско маневрени ракети, а САЩ вече разработват стелт технологията, която отнема всички предимства на прехващачите и спират от производство Ф-14. СССР почти винаги догонва със симетрично оръжие и няма шанс да спечели.
Сега ситуацията за Русия е още по-тежка. Няма я подкрепата от левия световен елит, няма трофей, няма гратис западни технологии ,а слабият руски научен потенциал води до малко нови разработки.

Наистина, все още са възможни единични технологични пробиви, но по принцип Русия все повече ще изостава от конкурентите си. Това вече се забелязва - липса дори на летящ прототип на изтребител от пето поколение, липса на лазерни оръжия, липса на стелт технологии, липса на структурирана ПРО. И това е защото липсват хората правили съветските оръжия. Ето вижте ги, и познайте колко от тях са руснаци?:
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Автор: Римл@нин