събота, 23 януари 2010 г.

Забравената поезия - Морски вятър


10012563 Плътта тъжи, уви! Изчел съм всички книги.
Навън! На път! Навън! Какво ли привлича ги
ятата между пяна незнайна и простор!
Ни старата градина, стаена в моя взор,
би спряла моето сърце, калено в щорма,
о, нощ, ни лампата самотна, с тъжна форма
над листа чист, примамващ с изконна белота,
нито жената млада с кърмаче на гръдта.
Аз тръгвам! Корабът трепти, за път се готви —
сред приказни земи ще хвърли свойте котви.

Жестоките надежди надвила е Скръбта
и за върховно сбогом ни маха с кърпа тя!
Навярно мачтите, които бури канят,
ще клюмнат и ще ги изтръгне ураганът,
без мачти, сам, без мачти, без пищни брегове…
Но чуй, сърце, как песен моряшка ни зове!

Стефан Маларме

Technorati Tags: ,

петък, 22 януари 2010 г.

Само на Запад ли науката е слънце или защо българските деца не учат в Русия?

В Германия се обучават около 15 000 български студенти. “За последната година с 60 на сто са се увеличили българските ученици, които заминават да учат в международни училища, предимно във Великобритания, Италия, Швейцария, Ирландия и САЩ.
Това показват данни от проучване на консултантска фирма за образование в чужбина. Според проучването, най-голям интерес за 2008 г. и 2009 г. учениците проявяват към средните училища във Великобритания, като средният ръст е 15-20 на сто.

… и нито дума за Русия. Очевидно, че Москва и другите големи университетски центрове не интересуват нито родителите нито българските деца. Младите заминават да учат на Запад. Руската диплома, за разлика от осемдесетте години на 20 век, вече не е никакво предимство. Корупцията, фалшифицирането на дипломите, пиянството и високото ниво на престъпност са достатъчни фактори за да откажат българските родители от руско езично образование за децата им. Това е въпрос не само на цивилизационен избор, но и резултат от чист прагматизъм.

Абдикацията на интелигентите в България

sancho-192x300 „Свободата, Санчо, е велико нещо!“
Георги Константинов

Навсякъде, във всички среди, включително и сред тия, които чувствах идейно най-близки, вследствие настъпилата стагнация се бе възцарил дух на безизходица и безнадеждност. Старите и младите поколения „падаха подло на колене“. Те се примириха с положението си и бяха склонни да вярват, че „законно установеният порядък“ на 9 септември 1944 година ще трае, ако не с векове, поне през живота на децата и внуците им. Поради това, все по-често и все по-масово, връх вземаха опортюнизмът, приспособенчеството и предателството.

четвъртък, 21 януари 2010 г.

С Патриот, Полша взима под контрол руското въздушно пространство над Кьонингсберг(Калининград)

RussiaDefence Министерството на отбраната на Полша е взело решение да разположи новите американски противоракетни системи Патриот PAC-2 и PAC-3 в град Моронг. Той се намира само на сто километра от Кьонингсберг, а ракетите са с обхват от 160 км. На практика Полша придобива пълен въздушен контрол над руския град и територията около него. Първоначално се предвижда разгръщането на една батарея ракети с от 4 до 8 пускови установки.

Полското министерство подчертава, че ракетните комплекси Патриот са тясно отбранителни и не представляват заплаха за Русия.

сряда, 20 януари 2010 г.

Масачузет шибна звучна плесница на Хюсеин Обама и демократите в САЩ

brown-wins-obama-loss

Демократите изгубиха частичните избори в Масачузет, а с тях и мнозинството си в Сената на САЩ. Прокарването на здравната реформа, превърналата се в емблематична за президента социалист, ще стане много по-трудно.

Щатът до вчерашните избори беше истинска крепост на демократите. За негов представител в Сената е бил избиран дълго време покойният Кенеди. Гражданите са все по-недоволни от политиката водена от Обама, от лъжите му по време на предизборната кампания, от опитите му да налага социализъм и да ограничава личната инициатива, от арогантното поведение на съпругата му, от растящата безработица и пълната импотентност на правителството да взима адекватни решения. Американците вече не харесват Обама, нещо повече, по-голямата част от тях считат, че не само не може да реши проблемите, но и че самият той е проблем.

Джеймс Камерън подържа екотероризма

James-Cameron-Avatar2-eco-terror-1

В интервю за списание Entertainment Weekly(страница 35) по повод критиките срещу филма „Аватар”, отговаряйки на въпроса „какво мислите вие за обвиненията, че филмът е чудесно средство за създаване на екотерористи?”, Джеймс Камерон отговаря:

„На мен това ми харесва. Считам, че това е позитивна критика. Аз вярвам в екотероризма.”

Виж също:

Филмът Аватар на Камерън е левичарски еко-делириум с ефекти в прекрасна 3D опаковка

Нюрнбергски процес за отричащите затoплянето.

вторник, 19 януари 2010 г.

Все още има надежда за Украйна

Автор: Блогът на Павел Начев

Последните дни преди вчерашния президентски вот в Украйна упорито се говореше как проруският /или по-правилно - пропутиновият/ кандидат - Виктор Янукович, ще победи още на първия тур и то с двойна разлика спрямо основния си съперник - оранжевата принцеса - Юлия Тимошенко. Е, оказа се, че за щастие тези "пророци" се оказаха погрешно осведомени. Опозиционера от Партията на регионите не само, че не спечели от първия тур, но и отчете много малка преднина пред министър-председателката - 31,5% на 27,2%.
Трети се нарежда банкера Серхий Тигипко с 13,5%, а сегашният президент - Юшченко е едва пети с 6%.
Изборите показаха, че украинските избиратели не са толкова тъпи, колкото ги изкарваха, и още помнят управлението на политическия кръстник на Янукович - Кучма. 

/Янукович/

понеделник, 18 януари 2010 г.

Писмо на Ейбрахам Линкълн до Хюсейн Обама

lincoln-bush-et-al

Вие не можете да помогнете на бедните чрез унищожаване на богатите.
Вие не можете да засилите слабите чрез отслабване на силни.
Вие не можете да постигнете просперитет чрез обезкуражаване на спестовността.
Вие не можете да вдигне заплатите чрез налагане на данъци.
Вие не можете да постигнете братството между хората чрез подбуждане на класова омраза.
Вие не можете да изградите характер и смелост ако не допуснете  инициативност и  независимост.
Вие не можете да помогнете на хората ако постоянно правите за тях това, което те сами могат да направят за себе си.

Ейбрахам Линкълн

Technorati Tags: ,

неделя, 17 януари 2010 г.

Българските разгонени юди … пак ще кажа и с това ще да свърша

До къде стигнахме. Чужденците да защитават България, а български депутати да хвърлят лопати с кал върху страната ни. Срам за тях. Юдите:

pyrvanova_thumb

Председателят на Групата на Европейската народна партия /ЕП/ в Европейския парламент поиска днес незабавни и публични извинения от противниците на Румяна Желева след като, според него, Европейската комисия е потвърдила нейната честност., заяви той след вчерашното писмо на председателя на Европейската комисия до председателя на Европейския парламент във връзка с Румяна Желева, предаде БТА.

За разлика от някои политически семейства ЕНП не практикува политика на скандали и необосновани обвинения. Нас ни води чувство за отговорност при изслушването на кандидатите за комисари, това ни води в цялата политическа работа. Сигурно в това е причината хората да ни вярват повече, отколкото на други в Европа", отбелязва той, цитиран от пресслужбата на групата.

Поетът:

Не сме народ, не сме народ, а мърша,
хора, дето нищо не щат да вършат.
Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
„Аз не зная! Аз не мога!“ — общ е глас.

И не знаем, не можеме, не щеме
да работим за себе си със време.
Само знаем и можеме, и щеме
един други злобно да се ядеме…

Помежду си лихи, буйни, топорни,
пред други сме тихи, мирни, покорни…
Все нас тъпчат кой отдето завърне,
щот сме туткун, щото не сме кадърни…

Всякой вика „Яман ни е нам хала!“ —
а всякому мерамът е развала…
Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
пак ще кажа и с това ще да свърша.

Бракуваха единствения руски научен спътник в орбита около Земята

picture "Коронас-Фотон" е бил изстрелян на 30 януари 2009 година. През септември 2009 година е вече тежко повреден – приборите му се изключват и периодично преминават в авариен режим. Месец декември спътникът окончателно се скапва след единадесет месеца работа. Руско качество.

За сравнение телескопът „Hubble” е изведен на орбита през 1990 година и работи вече 20 години.

Technorati Tags: ,

Българка с компромат това е страшна сила

Такава сила, че разтърси Европейския парламент и Европейската комисия. Цялата кампания срещу Румяна Желева започна с обвиненията за конфликт на интереси разпространявани в ЕП от Първанова, Кунева, Винегин и Даниел Кон-Бендит. След това се оказа, че тези обвинения са най-обикновен изфабрикуван компромат, но злото беше сторено.

БСП и НДСВ за пореден път доказаха, че Родината ни за тях е само инструмент за извличане на лични ползи.

Юдите български:

pyrvanova

 

Technorati Tags: