събота, 22 декември 2012 г.

Българите забогатяват напук на кризата

8095b3af3

Въпреки че еврозоната вече е в рецесия, а икономическият растеж в България се забавя под 1% годишно, частното богатство на населението нараства с 13% за година, достигайки 48 млрд. лева. 

Причината за бързото увеличение на финансовите активи е натрупването на предпазни спестявания и въздържането на домакинствата от големи покупки (на дрехи, битова техника, потребителска електроника), които биха натежали на семейния бюджет. Близо 50% от нарастването на финансовото богатство през последните 12 месеца се дължи именно на свитото потребление на тези стоки. 

В условията на забавящ се икономически растеж домакинствата продължават да управляват своите спестявания консервативно, влагайки 69% от финансовото богатство в банкови депозити. В отговор на новия данък върху от дохода от лихви по депозитите ще нарасне интересът към форми на спестяване, неподлежащи на облагане, сред които са вложенията във взаимни и животозастрахователни фондове.

В края на 2012 г. българските домакинства спестяват все по-дългосрочно. Увеличението на срочните депозити за деветмесечието се дължи изцяло на влоговете със срок над 6 месеца, докато по-краткосрочните депозити замръзват на нивата си от края на 2011 г. 

Градските жилища в страната струват общо 140 млрд. лева по пазарни цени към края на септември 2012 г. По този начин съвкупното (финансово и жилищно) богатство на българите надвишава 188 млрд. лева.

петък, 21 декември 2012 г.

Джон Рийд във “Войната в Източна Европа” през 1915 година: Българите са достоен народ

Image_1684041_126Българите всъщност са много обикновени хора, без коварство. Те са достоен и свободен народ със самочувствие.

Така вижда хората в страната ни големият журналист Джон Рийд. През 1915 година той минава през цяла Източна Европа и описва всичко в дневника си. Тогава е специален пратеник на "Метрополитън" и го придружава негов приятел - илюстраторът Бордман Робинсън.

Година след обиколката, през 1916 година, излиза книгата на Рийд - "Войната в Източна Европа", която проследява войните на Балканите и в Русия. Пътеписът дори има и отделна глава за страната ни, която разказва защо България е въвлечена и обречена да загуби три войни подред.

Ето това може да се прочете вече и на български език, след като преди седмица томът излезе и у нас. Премиерата на "Войната в Източна Европа" (изд. "Стефан Добрев") съвпадна и с честванията за 100-годишнината от Балканската война.

Авторът Джон Рийд е роден през 1887 година и е един от основателите на американската комунистическа партия. Той е военен кореспондент в Европа в годините на Първата световна война (1914-1918). Известен е с книгата си "Десет дни, които разтърсиха света", в която описва октомврийските събития през 1917 година.

Кубрат Пулев ни напомни кои сме. Дано повече хора го чуят

519x628

"Искам да пожелая на целия български народ да бъдат по-толерантни, да се обичат и да вярват в България, защото ние сме един древен народ с голяма сила. Нека хората да имат малко повече самочувствие, защото сме велика нация"

четвъртък, 20 декември 2012 г.

Най-добрият подарък за България през Новата 2013 година ще бъде Дунав мост 2

От пожеланията, които получаване за Нова година, този път избрахме да ви покажем ето това:

NGG2013

Новата ни инфраструктура е повод за национална гордост. 2013 ще бъде годината на завършването на Дунав мост 2, на автомагистрала Тракия и Марица, на участъка на автомагистрала Струма до Дупница.

Нека все така да бъде!

сряда, 19 декември 2012 г.

България в една група по демократичност с Италия, а Сърбия, БЮР Македония и Албания не са демократични държави

Фашизоидите от БЮР Македония заедно с ментора си Сърбия и разбира се Албания са все още далеч от европейските критерии за демократичност. Затова те все още трябва да почакат с започването на преговори за присъединяване към ЕС. Първо да си оправят демокрацията, след това станат добри съседи, а след това ще видим какво да правим с тях. Никога повече кредит на доверие.

sdfg

понеделник, 17 декември 2012 г.

Неделно несериозно: Бъди мой Член, любими Костов! :)

sdf

БЪДИ МОЙ ЧЛЕН

Любими, Костов пак се справи,
виж - цяла партия направи!
Как искам да съм твоя партия
и аз: на живо - не на хартия!

Ела при мен, бъди мой член,
членувай смело, мили, в мен!
Недей стоя, провесил нос -
ела и дай ми членски внос!
Редовно гледай да го плащаш,
че иначе, любими - схващаш!..

Симпатизанта на ДСБ

неделя, 16 декември 2012 г.

ДИРИЖИРАНАТА СВОБОДА И ПРОМИТОТО СЪЗНАНИЕ НА ОПИТНИТЕ МИШКИ от Владимир Стойчев

media-manipulation

Повод за тези редове е убедеността на хора и правителства, че те живеят в един разумно организиран свят на свободната воля, където правилата как да живеем са плод на просветения разум, на грижата за индивидуалното и общото благо. Всички вярват, че този просветен разум е един колективен субект, който еволюционно и в диалог между отделните негови съставни единици е достигнал до просветлението какви трябва да бъдат правилата, гарантиращи на общността щастлив и справедлив живот и как отделният индивид, упражнявайки своето право на свободен избор (ограничен, разбира се, от мъдро формулираните от просветения разум правила), хармонично се вписва в общата картина.

Действителността, обаче, е различна.

Първо, колективен мислещ субект не съществува и причините за това са две.