събота, 18 октомври 2008 г.

Държавният дълг на САЩ - легенди и действителност

В коментариите по другите икономически теми, често се спекулира с "огромния" държавен дълг на САЩ, който е "невиждан досега в никоя друга страна в света". Вярно ли е това? Не. Не е вярно. Това е лъжа и манипулация. Левите читатели не са си дали труда да проверят как наистина стоят нещата. Ето така:

EN Liabilities

петък, 17 октомври 2008 г.

Американците заслужават Нобелова награда

Американците като анонимния Джо водопроводчика, заслужават Нобеловата награда по икономика, а не претенциозния икономист Paul Krugman подобен на болшинството  финансови правителствени чиновници, които не успяват да се ориентират в действителността.

Американците работят и печелят долари, а след това ги харчат, а това осигурява увеличаването на GDP.

През седмицата след 29 септември, изплашени от журналисти и  нобелови експерти, хората намалиха харченето и започнаха да пазят парите си в банковите сметки, но през миналата седмица тенденцията се обръща - парите по текущите сметки на американските граждани намаляват от $721 милиарда на $673 милиарда.

200810152US3MUSGER

Първа стъпка на Мароко към ЕС

Европейските министри на външните работи на заседанието си в Люксембург(14.10.2008), дадоха на Мароко т.н. "напреднал статус", който се изразява в усилване на политическите връзки и прогресивна интеграция на африканската страна в общия европейски пазар. Този статут от доста време е силно желан от кралство Мароко. Остава да видим какъв импакт ще има това решение върху арабската емиграция. Европейските политици претендират, че интеграцията на Северна Африка в икономическите структури на ЕС , ще намали емиграционния натиск, нещо което е силно съмнително.

Technorati Tags: ,

сряда, 15 октомври 2008 г.

Виждате ли къде го целува?

Путин обича да целува момченца, кончета, пиленца, коне, тигърчета. Интересно от психологична гледна точка това как може да се обясни.

9a88e4afbd7e

Technorati Tags:

Лошо (къси лихви!)

Капиталите(много!) остават да да чакат инвестирани в къси съкровищни бонове - Bills за 1 месец и за 3 месеца в САЩ. Доходността е много ниска - около нула и нещо процента.

untitled

(кликни на графиката)

Същото е и в еврозоната, но с доходност около 2%.

200810152US3MUSGER

(кликни на графиката)

Падането на късите лихви през септември е впечатляващо, а по-дългите лихви остават нормални.

200810153GERTX

(кликни на графиката)

Индексът на акциите няма да се повиши докато парите стоят на къси лихви в държавни бонове.

Засега планът Полсън и европейските усилия са  без резултат.

Вашингтон успя да направи нещо невиждано - да разбие финансовата система без да постигне ефект за икономиката.

Физиономиите на Henry Paulson и Ben Bernanke по време на представянето на втория подобрен план бяха достатъчно красноречиви.

Късите лихви по Euribor и Libor ще тръгнат нагоре когато в гардероба на финансовите институции няма  скелети и когато несигурностите около една бъдеща война с Иран изчезнат.

В момента нещата вървят зле. Никаква позитивна реакция.

Лошо.

Technorati Tags: ,

Да затворим болниците за да спасим природата! Поредната зелена лудост

Зелените активисти са опасни луди и лицемерни политици. Те отказват да приемат каквато и да било научна аргументация, която не потвърждава религиозните им брътвежи за планетарно затопляне.

Оказва се, че едно от решенията да "спасим Планетата" е да затворим болниците. Поне това е мнението на Dr. Richard Nicholson едитор на Bulletin of Medical Ethics :

вторник, 14 октомври 2008 г.

България се справя отлично - 2008 Tax Misery Reform Index

България се справя много добре. Forbes.com публикува Tax Misery Reform Index за 2008 година. Колкото е по-надолу дадена страна в тази таблица, толкова по-добри са условията за бизнес и толкова по-ниски са таксите. България и Малта са шампионите на ЕС, а Франция, Белгия и Холандия - аутсайдерите.

Браво и все така!

chart1_590

Technorati Tags:

Рейтинг на банките в света за наивници

Още един измислен рейтинг. На трето, шесто и седмо място по сигурност на банките се подреждат Луксембоург, Холандия и Белгия. Да, но фалитите на европейските континентални баки започнаха именно от тези три страни. Първа фалира луксембурско-белгииската Фортис, а след това Дексия беше спасявана с инжекция от 6 милиарда евро. За сметка на това, Швейцария, която досега няма фалирала финансова институция по време на кризата е поставена далеч, далеч назад на 16 място.

неделя, 12 октомври 2008 г.

Американските избори: втори мандат за Джими Картър

obama_carter

Много от вас вероятно не си спомнят за Джими Картър, а други имат само бегла представа от него. Но аз го помня. Когато той стана президен на САЩ, със семейството ми окончателно се преместихме от Франция в САЩ, Флорида. Гнусни години. Бях вече отвратен от това, което виждах в Европа. Вбесяваше ме зараждащата се мекушавост и търпимост към социализма. След 1968ма и десет години по-късно през седемдесетте, всички леви течения ставаха все по-арогантни и агресивни. Комунистите бяха в подем. САЩ не правеха изключение и американците избраха за президент Картър, а държавен секретар му стана Кисинджър. В същото котило на пропаднали учени се закачи по-късно и Бжежински. Америка започна да върви надолу. Комунизмът, обнадежден от от слабостта и, поде настъпление по цялата планета. Падна Иран... в Ангола се водеха боеве и дори Южна Африка не беше сигурна. Кисиджър предаде Родезия на комунистите и Мугабе, Никарагуа стана съюзник на СССР, в Колумбия, Хондурас, Панама властта се клатеше и беше въпрос на време да стане комунистическа. Кратката ера на Картър ни донесе стагнация, опашките пред бензиностанциите, фалитите на дребните предприемачи, обедняването на Америка. А Барак Хюсеин Обама е много по-ляв от него ...

Сега, както по всичко личи, е възможно историята да се повтори. Това означава ни повече, ни по-малко една временна победа на левичарите, която ще даде отражение в икономиката на света. Може да се предполага завръщането на протекционизма, редистрибуцията на доход и по-високите данъци за средната класа. Всичко това допълнително ще натисне надолу световната икономика. Най- много ще пострадат Китай и Индия, но и ЕС.

Външната политика на САЩ ще се отслаби и тоталитарните режими ще използват предоставилата им се възможност. Пред Путин, Ахмадинежат, Чавес ще се открият нови хоризонти.

Жертвите на отслабването на американската сила са вече набелязани. Най-вече в Латинска Америка, но и Афганистан, Ирак, Грузия, Украйна, Израел.

Демократите, преди тридесетина години успяха да убедят американците да гласуват за Джими Картър  като успешно използваха кризата след изгубената война във Виетнам. Сега отново има криза. Това не е кризата, на която американските социалисти се надяваха, но и тя им върши работа. Надеждата е, че винаги след картъровци се появява някой Рони, който да оправи нещата, но до тогава трябва да минат още 4 години. И те ще бъдат тежки години за всички в свободния свят.

Technorati Tags: ,

Криза - Опел, БМВ, Волво затварят заводи ... Кой е следващия?

Финансовата криза започва да се прехвърля в сектора на реалната икономика и както винаги първите, които започват да имат проблеми са автомобилостроителите. Във време на криза, хората спират да сменят автомобилите и търсят по-малки и нескъпи коли. Освен това банките силно намаляват кредитирането за покупка на  потребителски стоки.

Потвърждението за тежкото състояние  в реалния промишлен сектор дойде миналата седмица първо от Дженерал Мотърс, който преустанови производството на Опел във всичките си европейски заводи с изключение на един. Заводите на Опел затварят принудително от 20 октомври до 1 ноември. Единственото предприятие, което ще продължи да работи е  в Руселхайм, където се сглобява новия модел на компанията Opel Insignia. На 8 октомври беше съобщено, че заводът в Айзенах, в който работят 1900 човека и се произвежда новата Корса, също ще бъде затворен за три седмици. Друг завод на компанията, този в Бохум е затворе от 2 октомври. В него са ангажирани 5 000 работника, които произвеждат моделите Астра и Зафира, а също скоростни кутии, оси и др.

Къде ли ще го целуне?

00hsrq64

Technorati Tags: