четвъртък, 7 юни 2012 г.

Ако днес имаше предсрочни избори ГЕРБ взима самостоятелно мнозинство в парламента. Лидерите на ГЕРБ са отличници по народно доверие. 49% одобряват действията на полицията

07-Jun-12 13-08-48

ГЕРБ сам взима 31,1%, а всички останали 30,4%.

Според НЦИОМ, ако парламентарният вот се провеждаше през последната седмица на май, в Народното събрание биха влезли ГЕРБ, БСП, ДПС и новата партия на Кунева "България на гражданите", показва още социологическото изследване. Управляващата партия би получила 31.1% от гласовете на избирателите, БСП – 17.9%, ДПС – 7.0%, а "България на гражданите" - 5.5%. ГЕРБ запазва 71% от избирателите си от 2009 г., БСП – 81%, а ДПС – 85%.

Друга характерна черта на обществените нагласи е непроменимото високо доверие към лидерите на ГЕРБ. На първите седем места по рейтинг са само хора от ГЕРБ.

1. Йорданка Фандъкова с 61.4%

2. Росен Плевнелиев - с 53.5% одобрение

3. Бойко Борисов - с 50.0%

4. Цветан Цветанов - с 44.3%

5. Лиляна Павлова - с 43.9%

6. Мирослав Найденов - с 43.8%

7. Николай Младенов - с 41.9%

Най-харесваната институция е полицията - с одобрение от 49 на сто, като тя печели нови три процента подкрепа в сравнение с април. Следват я правителството - с 36 на сто, и парламентът - от 25.2 на сто. 

Мъката на Рей Бредбъри: 451 градуса по Фаренхайт унищожи Ракетното лято на човечеството

В памет на великия писател. Тази статия сме публикували тук на 17 август 2010 година.

Човечеството пропуска ракетното си лято. Имаме нужда от космическа революция

Gagarin2

Двама от все още живите интелектуални гиганти на 20 век се опитват да събудят хората. Решението на нашите проблеми не е в оставането ни на Земята и в намаляването на потреблението на енергия, което ще доведе до регресия на човечеството и връщането му обратно в каверните, а в агресивна експанзия на хората в Космоса. Там ще намерим достатъчно ресурси за развитието на нашия вид. Дилемата е проста – или излизаме в космоса или най-вероятно ще последваме динозаврите.

Световноизвестният британски астрофизик Стивън Хокинг е убеден, че човечеството трябва с бързи темпове да се подготвя за живот в космоса, тъй като в противен случай го заплашва изчезване, предаде агенция Интерфакс, позовавайки се на британски медии. Според учения, преселението в космоса трябва да бъде извършено през следващите 100 години, тъй като нашата планета рискува в скоро време да се сблъска с нови войни, пренаселване и недостиг на природни ресурси.
„Ще бъде трудно да бъде избегната катастрофата в близките 100 години, вече изобщо не говорим за хиляди или милиони години”, заяви Хокинг. По неговите думи, преселването на хората в космоса е единственият шанс на човечеството за оцеляване в дългосрочна перспектива.

Американският фантаст Рей Бредбъри заяви в интервю за “Лос Анджелис Таймс“, че САЩ имат нужда от революция, за да се прекрати твърде голямата власт на правителството.

“Мисля, че нашата страна има нужда от революция“, каза авторът на“Марсиански хроники“, “Вино от глухарчета“ и “451 градуса по Фаренхайт“, който ще навърши 90 години на 22 август, цитира го АФП, на която се позова БГНЕС.
Днес има твърде много управление. Трябва да се припомни, че правителството трябва да е на народа, от народа и за народа“, подчерта той.
Авторът, който е известен със своя остър език, заяви също, че САЩ “на всяка цена трябва да се върнат на Луната “и отправи критика към президента Обама, че се е отказал от това.
“Ние не трябваше никога да се отказваме от това. Трябваше да отидем на Луната и да построим там база, за да може от нея да изстреляме ракета към Марс. После да отидем до Марс и да го колонизираме“, счита той.
“Веднъж направим ли това, ще живеем вечно“, добави Бредбъри.

Прав е писателят. Ние хората вместо да започнем да пишем Марсианските си хроники, постепенно се приближаваме към света на “Фаренхайт 451”. Време е за революция.

Марсиански хроники, Ракетно лято

“Преди минута в Охайо беше зима: затворени врати, закрити прозорци, стъкла, ослепели от скреж, стрехи, обшити с ледени висулки: деца препускат по баирите със ски: жени в кожи, като черни мечки, бродят из заледените улици.

Но ето че изведнъж могъща топла вълна кръстоса градчето; заля го море от горещ въздух — сякаш някой бе оставил отворена вратата на пекарна. Знойна жега запулсира около къщите, храстите и децата. Ледените висулки падаха от стрехите, разбиваха се и се топяха. Вратите се разтваряха. Прозорците се открехваха. Децата събличаха вълнените си дрехи. Жените захвърляха премените си от мечи кожи. Снегът се топеше и под него се показваха миналогодишните — бледозелени полянки.

Ракетно лято. Тези две думи минаваха от уста на уста в разтворените, приветливи къщи. Ракетно лято. Жаркият пустинен въздух променяше скрежните рисунки върху прозорците, премахваше изкусните резби. Ските и шейните изведнъж станаха ненужни. Снегът, който се сипеше над градчето от студеното небе, се превръщаше в топъл дъжд още преди да докосне земята.

Ракетно лято. Хората се навеждаха от верандите, под дъждовните капки и гледаха нагоре към червенеещото се небе.

Ракетата стоеше на космодрума и изхвърляше розови огнени кълба и пещен жар. С всяко вздихание на мощните си тръби ракетата твореше лято в студеното зимно утро. Ракетата въздаваше климати и за кратко време из цялата околност настъпи същинско лято.”

rb

сряда, 6 юни 2012 г.

Вечна памет на Рей Бредбъри

brad-01

Почина още един от колосите в научната фантастика. В последните години от живота си той стана свидетел на погребването на мечтите на човечеството да стъпи на Марс и на престъпното унищожаване на американската космическа програма. За сметка на това бавно, но сигурно се приближаваме към сценария описан в книгата му “451 градуса по Фаренхайт”.

Статията е публикувана във вестник Монитор 2010 година.

„Училище?! Как ли пък не!”, заявил на родителите си младият Рей Бредбъри, когато го упрекнали, че ще стане хулиган, ако не посещава редовно часовете. Съдбата му е най-добрият пример, че за да си перфектен в професията си, не е необходимо да се вместваш в академични рамки. Писателят винаги се е гордял с факта, че се е образовал сам и дори на 90 години, които навърши на 22 август, не е загубил прямотата си. Както и смелостта да нарича нещата от живота с истинските им имена. Без лицемерие и страх той критикува американската външна политика и сподели, че

САЩ имат нужда от нова революция.

вторник, 5 юни 2012 г.

Превръща ли се Израел в по-голяма заплаха за световния мир от … Иран?

Germany Превръща ли се еврейската държава от жертва на арабска агресия във фактор за дестабилизация? Последните новини около вирусът Flame показват точно това.

Израелският министър на стратегическите въпроси Моше Йаалон оправда използването на мощни компютърни вируси като кибер оръжие:

"Това е правото за всеки, който приема иранската заплаха за сериозна, да предприеме различни мерки включително и тази за да я спре", каза министърът пред военното радио. "Израел е лидер в новите технологии и  ние предвиждаме на всички видове възможности.", похвали се Моше Йаалон, който е и заместник министър-председател.

Логичен е въпросът какво разбират в Израел под “всички видове възможности”? Първи ядрен удар? Компютърни вируси, които рискуват да разрушат комуникациите не само в Иран, но и по целия свят, включително и в страни съюзници на Тел Авив, които финансират безвъзмездно военните му програми?