вторник, 18 септември 2012 г.

Костов саботирал първите стъпки към енергийна независимост от Русия през 1997 година

Тази новина се вписва много добре в логиката на Иван Костов за продажбата на Нефтохим Бургас на руснаците.

През 1997 година, докато бях шеф на “Булгаргаз”, подписах меморандум с пет големи американски компании за поручване и добив на природен газ у нас, но Иван Костов саботира начинанието, каза в студиото на Нова ТВ Васил Филипов.

"Ако тези действия бяха тръгнали тогава, днес цените на природния газ в България щяха да са други, доста по-ниски, смята енергийният експерт. - Лошото е, че у нас нито един от хората, виновни за приемането на лоши управленски решения в енергетиката не е даден на съд. Нима някой търси отговорност от Румен Овчаров за това, че без мотивация и икономическа логика денонсира изгоден за България договор с "Газпром", от койтоа загубихме 650 милиона долара? И до сега този въпрос не се разследва."
"Ние сме опитни зайчета, полигон за упражняване на рекет от страна на Русия. Днес сме приковани да плащаме това ,което ни поискат. Не съумяхме да открием и развием собствени източници, да изградим интерконекторни връзки и “Газпром” се възползва от това. Мисля обаче, че с последните решения на правителството, на това му идва края, завърши бившият шеф на “Булгаргаз”. - С Русия нямаме бъдеще, тя изнася само енергоресурси, тя е технологично изостанала и ние не трябва да свързаме развитието си с нея."
Що се отнася до проекта “Южен поток”, според Филипов той е замислен като средство за натиск срещу Украйна, през територията на която преминават основните газопроводи за Европа. "Ако България се включи в изграждането му, това ще ни донесе само загуби", смята той.

БЛИЦ