събота, 28 януари 2012 г.

Смехотворните “спонтанни” антикапиталистически митинги през 1961 година

На 17 април 1961 година, бригада от 2506 кубински емигранти слизат на брега в залива Кочинос с цел да свалят подкрепяното от Москва правителство на Фидел Кастро. Десантниците са разбити точно за два дни – на 19 април повечето от тях за заловени или убити.

Това не пречи на комисарите от КГБ да организират уж спонтанни митинги в защита на Куба във всички столици на Варшавския договор.

Под зоркия поглед на органите, хората са изведени под строй за да манифестират. Вглеждайки се внимателно в снимките от тази епоха, манипулацията просто боде очите.

Забележете ухилените физиономии и на униформените и на цивилните(ченгета), които разиграват пиесата на недоволството от империализма.

gws

петък, 27 януари 2012 г.

Строителната площадна България и проектите на века за Родината ни

dm22       

След 20 години червено-синьо безвремие с дъх на вкиснала турска боза, кражби, корупция и престъпност заковали ни в дъното на Европа, най-после сега в България се строи. И то как се строи! Огромни инфраструктурни проекти, които ще останат в историята като пример за Златен век на инфраструктурата и комуникациите.

13,907 млрд. евро са необходими на България за осъществяване на приоритетните инфраструктурни проекти до 2020 година, показва цялостен анализ на изграждащите се обекти.
Индикативната цена за модернизация на 7 от най-натоварените ЖП отсечки е €7.498 млрд.
За да бъдат завършени 7-те магистрали и 7-те скоростни отсечки са необходими съответно €3.478 млрд. и €1.753 млрд., или общо €5.231 млрд. за пътища.
Важният за България и Румъния Дунав Мост 2 между Видин и Калафат е с обща стойност €273 млн. според испанският изпълнител FCC Construccion.
Строителните дейности по столичното метро включват завършването на втория метродиаметър (€185 млн.), както и изграждане на трети метродиаметър (€720 млн.). Когато проектите бъдат приключени, софийският метрополитен ще има изградени 63 станции и 65 км електрическа релсова мрежа, а освен това се предвижда изграждане на ЖП спирка до метростанция „Вардар”, която да свързва метрото с град Перник.

dm2

четвъртък, 26 януари 2012 г.

Докато България строи и инвестира, новата Тройна коалиция БСП, ДПС и ДСБ интригантстват за нов вот на недоверие срещу ГЕРБ

Докато Бойко Борисов проверява строителството на метрото в София, което ще превозва милиони пътници годишно, министърът на финансите присъства на подписване за инвестиция на Лукойл от 1,5 милиарда евро в Бургас, мин. на външните работи издава заповедите за смяна на посланиците доносници на ДС и полицията залови убиеца на детето от село Лагошевци, Президентът Плевнелиев започва реформи в НСО и НРС …. в същия момент, червено-синьо-турската Тройна коалиция продължава да живее извън времето и пространството в някакъв собствен свят с техни си лични приоритети.

Какво обединява червените от БСП, уж “десните” от Синята коалиция и турците на Доган?

Вчера в Парламента Цветанов им го каза – обединява ги отношението им към организираната престъпност, към Сумиста, Трактора Алексей, към мафията. Ето вижте ги на снимката как са се събрали с нацупените си устички, натикани на тясно в ъгъла. Виждате ли как съдът, който му бяха спретнали се обърна срещу тях и ги засипа с кости на скелети от прехода?

Погледнете отново тази снимка – докато България строи, те кроят интриги и заговори; докато бизнеса инвестира, те се чудят как да дестабилизират страна и да предизвикат криза; докато полицията залавя убийците на деца, те се чудят как да защитават мафията.

Не ги забравяйте защото отново ще дойдат избори!

kk

Класикът във фотографията Брюс Вебер

Брюс Вебер е американски fashion-фотограф и режисьор. Най-голяма известност получава с рекламните си клипове за Calvin Klein, Ralph Lauren и Abercrombie & Fitch.  Работи също така за Vogue, GQ, Elle и Rolling Stone. Роден е на 29 март 1946 года в Гринсбург, Пенсилвания. Интересно е, че кариерата му започва не като фотограф, а като модел. През 1970 година прави първата си fashion-снимка и се записва в курса по фотография Лизет Модел. Въпреки, че никога не се е занимавал със социална фотография, снимките на Вебер никога не са статични.  Първият голям успех е свързан с Calvin Klein. през 1983 година. Между 1998 година и 2003, той работи за Пирели.  Брюс предпочита черно-бялата фотография. Цветните снимки в творчеството му са сравнително малко.  Брюс Вебер има и шест филма.

265

сряда, 25 януари 2012 г.

Защо се въвежда петролно ембарго? То включва обратното броене до началото на войната

oil warПовечето хора си мислят, че петролно ембарго за износ на петрол  от една страна какъвто е случая с Иран, се въвежда за да бъде наказана страната износител (в случая Иран). Всъщност основната цел е друга – да принуди страните вносителки на петрол от ембарговата държава да намерят други източници и да станат независими от нея. Защо? Обяснението е просто – готви се военна операция по време, на която така или иначе доставките на горива ще бъдат прекъснати. Чрез ембаргото се дава сигнал и време на държавите да пренасочат икономиката си за да не претърпят големи загуби след началото на войната.

Т.е. петролното ембарго за износ цели да предпази вносителите при бъдещ военен конфликт и в много по-малка степен да накаже “провинилия” се износител.

вторник, 24 януари 2012 г.

Ормузкия пролив - място за контрабанда и военни учения

12za

Всяка историческа епоха има своите стратегически географски точки. Битката за контрол над тях винаги се е водила безжалостно с всички възможни средства. Така за известен период контролът на Проливите Босфора и Дарданелите става причина за поредица от руско-турски войни и прераства паневропейската Кримска война, която Русия безславно губи. След това приоритетите на Великите сили се изместват към Суец и Панама, а в наши дни безспорно най-невралгичната точка на планетата е Ормузкият пролив. Той е стратегически важно място за целият западен свят , през което преминава 33% от световния износ на петрол и 40% от световния износ на петролни продукти по море.

От тук се изнася голяма част от петрола, произведен в Саудитска Арабия, Иран, Обединените арабски емирства, Кувейт и Ирак, както и почти цялото количество  втечнен природен газ от Катар. Проливът свързва  Оманския залив с югоизточната част на Персийския залив на югозапад. Ежедневно  танкерите прекарват  през пролива с ширина от 54 км и дължина от 195 km .  Северното му крайбрежие принадлежи на Иран, на юг на ОАЕ и Оман. Преди време преминаването през пролива беше контролирани от американски военни кораби сега това не е точно така.  Иран непрекъснато заплашва, че ще затвори преминаването при евентуален военен конфликт.

В същото време стратегическия Ормузкия пролив е не само транспортен възел, но и един от най-големите пътища за контрабанда в света. Всеки ден от Оман към Иран потегля стока за 10 милиона долара. Десетки лодки натоварени до край пренасят забранени и ембаргови стоки.

Корумпираната оманска полиция, наблюдава с безразличие ставащото. Лодките се управляват обикновено от афганистанци и пакистанци, които на всеки курс получават по 30 долара.

Контрабандистите използват стария мюсюлмански закон за корабоплаването според който корабите напуснали пристанището преди изгрев слънце и влезлите в него след залез не се проверяват в същия ден.

ysh

неделя, 22 януари 2012 г.

Синя простотия: СДС и ДСБ не бойкотираха Първанов при стъпването му в длъжност през 2007 година, но бойкотират Плевнелиев през 2012 година

Синята коалиция не присъства на церемонията и бойкотира встъпването в длъжност на Президента Плевнелиев. Очевидно просто са посинели от злоба. Браво Костов, браво Гаргамел, браво Мартине!

“Благородникът” и Дявола

Негово Царско Височество Дяволът праща покани за бал.
Учтиво те кани — съвсем е наблизо — да вземеш и ти своя дял.
Градът без название бил просто чудесен, там нямало, казват, застой.
Вълшебни пейзажи и подвизи страшни — тъй, както умей само той.
През ден — състезания, спортни рекорди; днес — с пушка, а утре — с харпун.
На лов херувими крилати улавял, понякога — царя Нептун.
Небето измерил надлъж и нашир и рояка звезди изброил.
Веднъж във триумф над небето със сръчна изкусност той даже свалил
короната звездна на Господа Бога, врага си покрил с черен срам.
Но Негово Царско Височество Дяволът е скромен — не се хвали сам.