събота, 6 февруари 2010 г.

Любовта наистина е сляпа

Мишел и Хюсеин Обама

00xwhc2c

Technorati Tags:

Как постъпих в Морската пехота на САЩ (Част I)

1512eay
Моля при цитиране на откъси от статията да се посочва източника ExtremeCentrePoint. Текстът не е документален и личните данни са променени, но историята и процедурата за влизане в Морската пехота е автентична.
Здравейте. Казвам се Петър Христов Илиев и съм сержант от Морската Пехота на Съединените Американски Щати. Нося на народите свобода и демокрация … или поне така казват в новините по CNN.

В тази история искам да ви разкажа най-вече за BCT (Basic Combat Training) или на български - Курс за обучение на младия боец. Ще споделям само личния си опит. Започвам с кратко въведение за това какво ми се случи преди влизането в BCT (Basic Combat Training), ще добавя и някои детайли за самия Basic Combat за да се избегнат недоразумения.

През есента на 2004 г., с 200 долара в джоба, вашият покорен слуга стоеше на входа на летище Мидуей Чикаго(Chicago Midway Airport). Само три дни по-късно той вече чакаше в приемната на Recruits Station Marine Corps за да се запише доброволец. Сега вече е сержант от морската пехота на САЩ.

И така, какво ви е нужно за да се запишете за доброволец? Изброявам: необходимо е да пребивавате легално в САЩ – Green Card, Social Security Number, high school diploma, да сте от 17 до 32 години, да нямате сериозни правонарушения и федерални престъпления, да не взимате наркотици, да имате добро здраве и голямо желание защото Marine Corps – това далеч не е за всеки.

В САЩ има 5 вида Сили: USMC - Морската пехота, ударния юмрук на чичо Сам, USArmy - редовни войски, USAF – крилата на чичо Сам (Да, да чичо Сам има крила ), US Coast Guard - Бреговата охрана и USN – флотът на САЩ. Ако доброволецът има посочените по-горе документи и спецификации, може да влезе във всеки от петте вида Сили. Всички те заедно се наричат Въоръжени сили на Съединените американски щати(United States armed forces). Ето защо е погрешно да се каже, че човек се е записал в USArmy, ако е бил приет в корпуса на Морската пехота.

Първият ви контакт ще бъде с човека, който ви приема за събеседване. По нататък тези хора ще ги наричаме „рекрутери”. След разговор с рекрутера, трябва да преминете AFCT(Armed Forces Classification Test) – тест за класиране във въоръжените сили. Според резултатите от този тест, рекрутерът ще реши дали си струва да се занимава с вас. По време на разговора, рекрутерът като мазен циганин ще ви обяснява прелестите на този род войски, в който искате да се запишете, ще ви дрънка за високата заплата, бонусите, красивите момичета по плажовете на Калифорния и т.н. Ако издържите този тест, рекрутерът ще бъде страшно доволен, ще вземе вашите документи и ще ги предаде в MEPS — Military Entrance Processing Station. Ще ви се наложи да ходите там няколко пъти. Ако трябва да сме точни, то вие ще се окажете в най-близката база на Морската пехота. MEPS — Military Entrance Processing Station е организация за комплексно обслужване на Министерството на отбраната на САЩ, окомплектована с граждански и военни служители. Нейната мисия е да се определи физическото и психическо качество на кандидатите в съответствие със стандартите на Министерството на отбраната, на въоръжените сили и федералните закони. В навечерието преди заминаването, вие ще прекарате нощта в хотел платен от Корпуса, не пийте алкохол, който ще ви предлагат другите кандидати. В MEPS ще премине втората част на подбора. Вие ще трябва да преминете през няколко теста за интелигентност, да говорите с психолог, щателен медицински преглед, преглед на зъбите и най-важното - да преминете втория тест, който ще реши бъдещето ви като американски войник (аз ще продължа да пиша морската пехота, защото тя е за него ) - ASVAB(Armed Services Vocational Aptitude Battery). Тест ASVAB се състои от 9 глави и е доста труден.

General Science (GS) — 25 въпроса за 11 минути лимит.
Arithmetic Reasoning (AR) — 16 въпроса за 36 минути лимит.
Word Knowledge (WK) — 35 въпроса за 11 минути лимит.
Paragraph Comprehension (PC) — 15 въпроса за 13 минути лимит.
Auto & Shop (AS) — 25 въпроса за 11 минути лимит.
Mathematics Knowledge (MK) — 25 въпроса за 24 минути лимит.
Mechanical Comprehension (MC) — 25 въпроса за 19 минути лимит.
Electronics Information (EI) — 20 въпроса за 9 минути лимит.
Assembling Objects (AS) — 16 въпроса за 9 минути лимит.

От резултата на теста зависи вашата бъдеща специалност, военна служба и бонусите. На този тест аз набрах 61 точки при необходим минимум от 31 точки. Добрите резултати ми позволиха по български лакомо да се налапам с всевъзможни бонуси и да избера не лоша във финансов план и като кариера MOS( Military Occupational Specialty) – на български: военно отчетна специалност. В MEPS ще прекарате един ден и много ще се изморите. В края на този дълъг ден ще трябва дълго да чакате събеседването ви с counselor (съветник), който ще работи конкретно с вас и ще ви предложи различни срокове за договора, вид служба, специалности, места за учене и тренинг. Всичко това ще зависи от вашите документи и резултатите от теста ASVAB, а от резултатите от разговора със съветника ще зависи цялата ваша служба и условията за нея в договора. Ако подпишете договор за ангажиране, още същата вечер стягате мешката и заминавате в конкретно място за BCT (Basic Combat Training). В никакъв случай не се съгласявайте да ви запишат в резерва! Резервистите от Морската пехота получават много малко, почти нямат бонуси, а на война заминават много бързо. На рекрутерите им е изгодно да ви запишат като резервист, затова той ще получи повече пари. По тази причина рекрутерът ще се помъчи да ви измами и запише в резерва, разбира се с ваше съгласие. Мен не успя да излъже. Аз подписах договор за 5 години Active Duty и 3 години в Reserve.

В офиса след всички тестове и подписани договори, рекрутера, хитрата маймуна, ми каза, че с този контракт ще бъда принуден да отида на война в една от страните на деплоймента – Ирак или Афганистан. Искаше в последния момент да ме убеди да остана в резерва. Отговорих му с шега , че от това не ме е страх – той не ме разбра. Въобще много често забелязвам, че по принцип в американците чувството за хумор често липсва.

петък, 5 февруари 2010 г.

Хуго Чавес зомби: „Революцията ще продължи 900 години!” :-)

Chavezombi-revolucion Ел Президенте Хуго Чавес празнува на втори февруари единадесетгодишнината от идването си на власт, като си пожела още единадесет години ако здравето му позволи: „Тя е на 11 години нашата революция и още е малко момиченце. Какво би станало с Венецуела ако боливарската революция не се беше случила?” и след това Хуго добавя: „ … революционният процес е тук за да управлява още 900 години …”

четвъртък, 4 февруари 2010 г.

Индонезия: християните в прицела на мюсюлманите

Musulmans-Menaces Джакарта.  Християнската общност в Индонезия през 2009 г. остава основната целева група за религиозно преследване.  В последния годишен доклад на Wahid Institute, почти 90% от атаките срещу религиозната свобода извършени през миналата година са били срещу католиците и протестантите.

сряда, 3 февруари 2010 г.

Принцът и Пепеляшка

Хилари Клинтън си изгуби обувката на стълбището на Елисейския дворец. Никола Саркози не я обу. Никой не иска да е в обувките на американския Държавен секретар. Администрацията на Обама превърна Клинтън в обикновен фигурант. Хилари не е допускана до вземането на важни решения и мнението и е без особенна тежест в кабинета.

00xrhyte

Technorati Tags:

Ирак и моралните юзди върху силата

by Reformed on Monday, 18 January, 2010 · 6 comments[edit] in USA, Близък изток, Военни конфликти, Ирак и Иран, Ислям, Религия, Терор и Комунизъм, общество
Писмо на Кенет Дж. Форман* до неговия син Джоузеф Форман в отговор на въпрос за разоръжаването на Ирак (първоизточник: http://bojidarmarinov.com/bgrecon/weekly/w030315.htm, 15.03.2003 г.**)

Скъпи Джоузеф,

Америка има голяма власт днес и властта наистина развращава, а абсолютната власт наистина развращава абсолютно, когато става въпрос за човешки същества. Но злите дела и злата природа на Садам Хюсеин и на много други завършени разбойници, които управляват национални държави по цялата планета, са съвсем различна степен на зло в сравнение с това, което управляващите в Америка досега са правели или дори са опитвали. Ние имаме ядрени оръжия и нервно-парализиращ газ от дълго време, но досега сме използвали само две ядрени бомби и то в края на една дълга, изтощителна, горчива война. Никога не сме използвали нервно-парализиращ газ. Вкарахме в лагери голямо множество граждани от японски произход, но не сме ги изтезавали, нито унищожавали. От време на време сме имали презрително отношение към “жабари”, “чифути”, “жълтуги”, “джапи”, “франсета” и други такива, но никога не сме си поставяли за цел да ги изтребим до крак. Вярно е, че пред Господа всички грехове са еднакви, но някои грехове наистина са по-ужасяващи от други. Затова ти самият си вложил много време, тревоги, свобода, и даже физически мъчения и болки срещу конкретна злина, но разбира се, не си имал същото отношение и дейност срещу множество от “по-малки” злини, някои от които всъщност са доста зли.

Така че може да е разумно да се смята, че конкретен зъл човек, с конкретно минало на зли дела, който е в положение на нанася големи вреди на други хора, трябва да бъде свален и разоръжен. Той не е като Лоръл Ан***. Освен това, основателите на САЩ и авторите на Конституцията са знаели, че хората с политическа власт винаги ще имат оръжие и обикновено са готови да го използват. Затова са смятали, че свободните хора в едно християнско общество имат право на самозащита и могат да им бъдат поверени оръжия за самозащита.

Ако държавните главорези се нахвърлят върху Лоръл Ан, за да я разоръжат, това би било съвсем различно от това същите държавни главорези да се нахвърлят върху Бони и Клайд или върху други престъпници.

В същото време може и да е правилно да бъде премахнат конкретен човек с доказана зла природа, ако има огромна физическа сила да върши зло и дава достатъчно доказателства, че има намерение да го върши; но определено не е правилно да тръгнем по целия свят да водим непрекъснати войни, за да премахнем всеки зъл човек с някаква власт, който можем да открием.

Да се върнем към твоя последен въпрос относно американците от японски произход. Да, тогава бяхме свръхсила и бяхме достатъчно коректни да осигурим на тях и на децата им дълъг живот, да им осигурим достатъчно възможности след войната да се издигнат далеч над средния доход на американците от англосаксонски произход. И те се възползваха от тази възможност, без да хленчат за обезщетения. Бяхме свръхсила и след Втората световна война, и бяхме достатъчно коректни, за да възстановим Германия, Япония и Италия, вместо да направим онова, което всеки друг в световната история е правил или се е опитвал да прави със своите победени врагове. Наистина, по време на нашата собствена Гражданска Война суспендирахме habeas corpus и вкарахме във военнопленнически лагер едно цяло щатско законодателно събрание, но след войната беше останало достатъчно истинско християнство, за да бъде възможно бившите врагове да живеят заедно в християнски взаимоотношения, макар и неохотно. Беше нужно известно време за това, но никакъв случай не се превърнахме в европейска или близкоизточна яма с незабравящи, непрощаващи усойници.

Може би днес нашето християнство вече е твърде избледняло, за да бъдем способни на такива чудеса за в бъдеще. Но все пак, повечето хора на земята биха предпочели за единствена свръхсила Съединените щати, много повече отколкото Русия, или Китай, или Франция, или Германия. Да не говорим за Мексико или Ирак.

Също трябва да имаме предвид, че “всеки човек трябва да бъде въоръжен” е велика идея за народ, чиято култура и религия произтичат от англосаксонците, Магна Харта, английските свободни стрелци, Реформацията и Пуританската Революция. В Бейрут през последните две десетилетия, където всеки човек е въоръжен, картината е друга. Напълно различна.

Поздрави и много любов,

Кенет Дж. Форман

……………….

* Кенет Дж. Форман е бил участник във Втората световна война. В края на войната отива като мисионер в Китай. От 1947 до 1950 е в комунистически затвор в Китай. След като е освободен, започва мисионерска дейност в Корея по времето на Корейската война. Участвува в следвоенното възстановяване на Република Корея в продължение на повече от едно десетилетие. След завръщането си в САЩ е университетски преподавател. Автор на много книги. Владее свободно четири основни китайски диалекта, корейски, японски и руски език.

** Това е датата на публикуване на българския превод. Датата на написване на писмото не ми е известна – Reformed

*** Лоръл Ан Форман е внучка на Кенет Дж. Форман, на 25 години, понастоящем е мисионер в китайската провинция Вътрешна Монголия. От 14-година възраст ходи въоръжена с револвер “Колт”. Когато постъпва в колеж, е поканена от администрацията на колежа да се откаже да ходи въоръжена. Тя приема само при условие, че администрацията ще й даде пълни и безусловни гаранции за нейната сигурност на територията на колежа. Управителният съвет на колежа оттегля искането си.

понеделник, 1 февруари 2010 г.

Aтака срещу www.extremecentrepoint.com

Очевидно последните две статии силно са ядосали някого. :-)

Българският мутро-милиционерски бизнес иска да бутне валутния борд. Пречат му Дянков, Костов и Димитров

Руското “православие” – попове с картечници и чебурашки в храмовете

Но не е само това. Статиите в блога предизвикват невероятна омраза сред определени хора. Нищо. Ще продължаваме все така.

Временно http://www.extremecentrepoint.com/ е на "ремонт". Ще ви държим в течение.

Обама имитира конфликт с Иран

 Ahmadinejad-inspects-Iran-001 Правителството на САЩ предизвика желано изтичане на информация за изграждане на системи за противоракетна отбрана в Емиратите, Кувейт, Бахрейн и Саудитска Арабия. От военна гледна точка това е голяма глупост: няма никаква опасност Иран да атакува тези страни дори ако Израел удари ядрените му инсталации. Бахрейн така или иначе е все повече в орбитата на влияние на Иран, а ОАЕ, винаги е бил за Иран вратичка към външния свят за заобикаляне на санкциите. Колкото до Саудитска Арабия, евентуално иранско нападение неминуемо ще предизвика намесата на САЩ в конфликта, което иранските лидери се стремят да избегнат на всяка цена.

Българският мутро-милиционерски бизнес иска да бутне валутния борд. Пречат му Дянков, Костов и Димитров

Мутро-милиционерският бизнес здраво го е загазил. Те нормално без да крадат не могат да съществуват и сега за тях ножът е опрял до кокал. Борбата е на живот и смърт. Или ще бутнат валутния борд и ще обезценят лева, респективно кредитите, които са взимали в левове ще се обезценят, или ще фалират и ще изтекат в канала. Ето чуйте, те си го казват съвсем откровено:


Софиянски иска оставката на Дянков

Трябва да влязат пари в обращение, да се премине към плавно намаляване на заетостта в публичния сектор и осмисляне на работата му, както и разширяване на активните мерки на пазара на труда, чрез които се разкриват работни места, добави Софиянски…. Накрая той заяви, че комбинацията в парламента Иван Костов, Мартин Димитров и Симеон Дянков е вредна за българският народ. /БГНЕС /

Такааа … значи тези които не са съгласни да се печатат пари, държат на финансовата стабилност, не смятат, че държавата трябва да спасява мутро бизнеса с парите на данъкоплатците са ВРЕДНИ за България? Честито! Другата новина, която не може да не хвърли в ужас всеки нормален българин е номинирането на милиционера от ДС Кольо Парамов за съветник на Бойко Борисов.
Да се надяваме, че сценария за бутането на борда ще се провали. В противен случай ни чака обедняване с 20-25% от евентуалната девалвация на лева.