събота, 26 април 2014 г.

Месершмит Ме 262, един от върховете на немската технологична мисъл

me262_foto1

Както знаем, в края на Втората световна война германците бележат изключителни успехи в конструирането и усъвършенстването на почти всички видове оръжия. Дори успяват да произведат и използват известни количества малко преди... да капитулират. Ако през 1944 г. Райхът е имал потенциала на 1939 г., едва ли някой би се наел да предвиди развоя на войната. Наистина в края на войната танковете „Тигър” и „Пантера” нямат нищо общо с онези подобия на танкове, с които Гудериан минава границата със СССР през 1941 г. Нещо повече, по редица показатели „Пантера” е бил най-добрият танк, участвал във войната. V-2, първата успешна бойна ракета, слага началото на ракетното дело и на ракетопроизводството въобще в света. В самия край на войната дори точността й е била вече доста приемлива, да не говорим за значителните успехи в разработката на ядреното оръжие.

Като говорим за революционни технологии и оръжия от ново поколение, задължително трябва да споменем и „Лястовицата” – Месершмит Ме 262 (Messerschmitt Me 262 Schwalbe). Това е първият в света действащ реактивен изтребител.

четвъртък, 24 април 2014 г.

Има ли спасение за Русия? Според немалка част от руснаците спасител е православният фашизъм

Православен фундаментализъм, контролирани от държавата медии, липса на свобода на словото, култ към личността на Путин, олигархичен капитализъм, агресивна завоевателна външна политка, това е съвременна Русия.