събота, 21 юли 2007 г.

Радикално <-> религиозно. Израел не прави изключение.
















Съществуването в радикално-религиозна враждебна среда, определено оказва въздействие и на Израел. И то не е в полза на свободата и демокрацията. Израелските граждани имат повече демократични права от арабските си съседи, но също като тях не минават без фундаменталистки глупости. Неодавна, кметът на Ерусалим забрани плакат на филма "Молиер", заради разголено женско рамо, сега друг догматик юдаист се бърка и забранява в разпостраняването на "Хари Потър", защото не отговатяло на юдаиските ценности и традиции:

Harry Potter’s Israel launch pits wizard vs rabbis

Trade and Industry Minister Eli Yishai, whose ultra-Orthodox party Shas is an important member of Prime Minister Ehud Olmert’s coalition government, said he would dispatch inspectors to report on stores that take part in the book launch.

“It is forbidden, according to Jewish values and Jewish culture, that a thing like this should take place at 2 a.m. on Saturday. Let them do it on another day,” he told Israel Radio.

“We will certainly issue fines and prosecution orders, but I hope it won’t come to that,” Yishai added.

петък, 20 юли 2007 г.

По 1 милион евро за всяка година в затвора? Това ме хвърли в музиката :-(

По 1 милион евро за всяка година в затвора? Това ме хвърли в музиката :-(
Тези жени ми стават все по-неприятни. Определено започвам да се съмнявам в невинноста им. Ето сега искат пари от българското правителство и за компенсации за страданията им в Либия. Да не би българското правителство да ги е изпратило там? Не сами са отишли. За какъв дявол трябва да им плащам не само за свободата, но и лични компенсации от джоба си? На мен никой никога нищо не е платил.


Близките на сестрите искат: По 1 милион евро за всяка година в затвора
Държавата ще отпусне пенсии на петте българки

[ 2007-07-20 ]Фани Чоджумова


Близки на медицинските сестри в Либия настояват страданията им да бъдат обезвъзмездени чрез финансови помощи. По 1 млн. евро за всяка излежана година и по 1 млн. евро за всеки от роднините поиска от българската държава Емил Узунов, съпругът на Валя Червеняшка. Не ме карайте да се смея, правителството няма да даде и лев на сестрите, каза по-късно самият той. Узунов допусна, че ако се върнат изобщо в България, сестрите ще гният по нашите затвори.И да искат компенсации, няма кой да им ги даде, коментира Мариан, синът на д-р Здравко Георгиев.

Той за първи път чу за предложението на Узунов всяка сестра да получи по 8 млн. евро, а по 1 млн. евро да вземат близките. Мариан Георгиев бе категоричен, че компенсации ще са крайно необходими, и напомни, че при всички посещения в килията високопоставени представители на ЕС са казвали, че възстановяването им ще бъде крайно трудно. Адаптацията към нормалния начин на живот ще изисква грижи на психолози, психиатри и куп други скъпо струващи неща, категоричен бе Мариан. Адвокат Владимир Шейтанов отказа коментар по темата и добави само, че близките на сестрите имат право да изразяват мнение по този въпрос.

Правителството обмисля да компенсира материално медиците, но евентуално решение в този дух ще бъде взето едва след тяхното завръщане, съобщиха правителствени източници. Възможно е да им бъдат отпуснати и персонални пенсии. По подобен начин бе обезщетен Сергей Антонов, който бе арестуван за атентата срещу папата. През ноември 2005 г. правителството му гласува 200 лв. пенсия за особени заслуги. Мотивът на тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски бе "за твърдото му поведение по време на процеса за атентата срещу папата".

понеделник, 16 юли 2007 г.

Забравената поезия - Добруджанската конница

Худ. Иван Славов
Добруджанската конница
=========================================
Не конница - морски
вълни побеснели,
сонм зверове горски
от гняв пощръклели;
не конница - буря
от бесни демони,
що всичко катуря
ил тъпче, ил гони;
не конница - хала
от саблен звек, блясък,
от цвил, ура - цяла
от топот и трясък,
блян вихрен понесен
над степ ековита,
ужасната песен
на конски копита!
Не конница - лава
в димящи талази,
в прах, гръмот и слава
летящи витязи!
Иван Вазов, 1916

неделя, 15 юли 2007 г.

90 години след Версай.14 Juillet Parade 2007 - European Delegations

90 години след Първата световна война, където българсkи и френски войници воюваха безмилостно един срещу друг на Южния фронт ... 90 години след това гвардейци ни, маршируват по Елисейските полета. Оставихме Историята на историците, за нас остана бъдещето.