събота, 14 февруари 2009 г.

Подробности за магическия план на Обама за спасяването на САЩ

По време и цифри се посочва къде ще заминат паричките на американските данъкоплатци. Например вижда се, че през тази година ще бъдат похарчени около 100 милиарда, а през 2010 над 230 милиарда долара. Изводът е, че не тази а следващата година се очаква да бъде достигнато дъното. Но дали ще е така? Според мен най-лошо ще бъде през 2011 година.

total_spending_in_stimulus

Кликни на графиката.

петък, 13 февруари 2009 г.

Саудитска Арабия не е добро място за жени

waiting-to-be-whipped1

Да припомним, че законът в Саудитска Арабия е Шарията. Това е дало право на на саудитски съд, да осъди на една година затвор и 100 удара с пръчка жена, която е станала жертва на колективно изнасилване. Осъдената е бременна.

The 23-year-old woman, who became pregnant after her ordeal, was reportedly assaulted after accepting a lift from a man.

He took her to a house to the east of the city of Jeddah where she was attacked by him and four of his friends throughout the night.

Technorati Tags:

четвъртък, 12 февруари 2009 г.

Новото е добре забравеното старо. Кризата от 1929-1933 година

vaisseau_canon

“Златото е като оръдие отвързало се по време на буря, което  неконтролируемо се носи в непредвидима посока по палубата на финансовия кораб разчиствайки всичко по пътя си.”

Herbert Hoover, Президент на САЩ, 1932 година

Вложителите не искаха да оставят спестяванията си в застрашена банка и паниката избухваше и при най-малките симптоми за трудности. Тъй като имаше опасност банките да фалират, хората които можеха търсеха спасение за парите си. Никой не искаше да държи състоянието си в една система, която беше на границата на банкрута. Никакви политически мерки, никакви финансови ограничения, увеличения на лихвите не успяваха да задържат парите в страна чиято финансова система се дезинтегрираше. Слуховете за отвързване на паричната единица от златното и покритие само засилваха паниката. Този затворен адски кръг  захранваше сам себе си - очакванията за девалвация провокираха банкови фалити, а банковите фалити провокираха девалвация. Кризата на банките и валутите парализираше кредитирането и пазара на капитали. Заемите спряха и дори предприятия с отлични резултати, които биха могли да увеличат печалбите си нямаха достъп до финансиране.

За по-малко от седмица след фалита на Creditanstalt, паниката завладя Унгария. След месец в Германия населението започна масово да теглят спестяванията си и да купува злато или долари. По този начин свързаните европейски икономики се теглеха една друга в ужаса на анархията. През 1931 година, германското правителство затвори банките и суспендира конвертируемостта на марката към златото и другите валути.

Ципи Ливни, колежката на Путин спечели изборите в Израел

livnin  Кадима, партията на Ципи Ливни спечели изборите в Израел. Най-често тя е представяна от медиите като центристка формация – нещо подобно на ГЕРБ, но с израелски етикет. Кадима се появи след разцепление в Ликуд по настояване на Ариел Шарон.

Според френското издание на Faits & Documents (n° 263, 15 - 31 octobre 2008), родителите на Ципи Ливни са били бойци в Иргун, терористична ултранационалистична тайна милиция, която е отговорна за атентатите  срещу англичаните в края на четиридесетте години и по специално за атентата в хотел “Кинг Давид” преди създаването на държавата Израел през 1948 година.

сряда, 11 февруари 2009 г.

Back Home – Интел се завръща в САЩ

Интел напуска Азия и се завръща в къщи.

Лидерът в производството на компютърни чипове Intel обяви, че планира да инвестира около $7 млрд. в САЩ за следващите 2 финансови години, заяви главният изпълнителен директор на гиганта Пол Отелини. По думите му компанията ще финансира модернизирането на 3 завода отвъд океана - в Орегон, Аризона и Ню Мексико.

Безработицата и кризите през 1990 и 2001

Струва ми се, че кризата ще продължи и цялата 2010 година. Струва ми се, че експерните дават прогнозите си на принципа “тука има тука няма”. Вижте на тази графика как се е движела безработицата по време на кризите 1990 и 2001 година и го ставнете със случващото се сега.

jobsrecessions

понеделник, 9 февруари 2009 г.

Така е в Гоцеландия

545

Снимката е фотомонтаж, но добре онагледява отношенията между политика и бизнес в България. Гоце, Гоце, защо не си остана в Сирищник?

Technorati Tags:

неделя, 8 февруари 2009 г.

На доларът не му пука от кризата, но златото е още по-интересно

0000fpc4

През последните 6 месеца корейската, бразилската и мексиканската валута рязко паднаха по отношение на американския долар. Шампион по-девалвация е руската рубла, която е загубила около 35% от стойността си. В същото време изглежда, че едно правило вече не е валидно. Обикновено досега когато доларът поскъпваше златото поевтиняваше. Сега вече това не е така. Златото бележи нови върхове и се предполага, че ако планът на Обама бъде приет, ще достигне до стойностти $1200 за унция. Това показва, че засилването на долара е резултат на лошото състояние на всички икономики, а не е сигнал за подобряващо се здраве на американската.

Деца и бащи по време на криза

Montmartre_1925-1930

22047648

Това вече се е случвало. Защо да не се повтори? Болшинството от хората не вярват, че е възможно, но и болшинството от хората повярваха навремето на Симеон Борисов и сега на Барак Обама.

Technorati Tags: