събота, 26 май 2012 г.

Как се промениха плажовете на ЮАР за 40 години

Режимът на Апартейд е установен в Южна Африка през 1948 година, а през 1990 републиката се отказва от него. Бялата раса отстъпва мирно управлението на страната на черното мнозинство. Това води до редица промени в обществото, които се констатират и чисто визуално на базата на сравняване на снимки преди и сега.

Плажовете на ЮАР по време на разделеното развитие на расите(апартейд):

1189

петък, 25 май 2012 г.

Религиозният фанатизъм в Израел стига правителствено ниво и по-нищо не се различава от иранския. Скандал в Женева

Onkelinx_(Rep)

Не знам дали знаете, но Израел е държава без Конституция и това не е защото подобно на Великобритания историческите и културни традиции са оформили правната система правейки Основния закон излишен. Не, причината в Израел е друга. В тази страна няма консенсус по най-фундаменталния въпрос. Една голяма част от евреите подобно на мюсюлманите считат, че ролята на Конституцията трябва да се изпълнява от религията и по-специално от свещените еврейски книги Талмуда и Кабала.

Това разбиране за структурата на обществото и държавата отваря широко вратата за дискриминативни практики забравени в Европа от стотици години. Ето пример:

Брюксел, Белгия /КРОСС/ Министърът на здравеопазването на Белгия Лорет Онкелинкс изрази възмущение по повод отказа на израелския й колега Иаков Лицман да се ръкостиска с нея по време на конференцията в Женева, предаде "Гласът на Русия".

„Ръцете са ми чисти!”, написа министърът на своя профил във "Facebook".

„Това става за втори път в моята практика, когато министър отказва да ме ръкостиска, защото съм жена. Първи беше иранец. Втори – шефът на здравното министерство на Израел тук в Женева”, разказа разочарована Онелинкс. В коментар под поста си тя изтъква, че е обезпокоена от отношението към религията и жените в Близкия изток.

четвъртък, 24 май 2012 г.

През 2013 година какво избирате: ГЕРБ или нова Тройна коалиция Кунева, Станишев, Доган?

kuneva

Дилемата на следващите избори ще е такава. Това е драма.

След месец правителството на ГЕРБ влиза в последната година от мандата. Започва финалната подготовка за парламентарни избори, които нямат да бъдат предсрочни, а най-обикновени редовни. Преди да направят новите прогнози, добре е всичките скъпо платени и високо титулувани врачки дружно да се покаят - тонове глупости бяха изприказвани как Борисов ще се провали преждевременно, сам ще поиска спешни избори (този виц ми е любим), а то се случи най-логичното, което бе ясно още от лятото на 2009 г. - ГЕРБ ще си изкара мандата. Както го направиха двойната и тройната коалиция, за които също постоянно се твърдеше, че всеки миг ще паднат.

До голяма степен днешната политическа ситуация е уникална. Абсолютно всички социологически изследвания констатират нарастваща бедност, страх от бъдещето, несигурност, но доверието в ГЕРБ и Бойко Борисов, като изключим леко колебание през зимата (после се възстановява), е константно. Електоратът на ГЕРБ е около 30%, а симпатии към Борисов заявяват 40% от българите. Нито Симеон Сакскобургготски, нито Сергей Станишев и партиите им се радваха на такива числа в края на третата година от управлението (при БСП и лидерът им бяха около 20%). Как става тъй, че икономическите несгоди не подкопават сериозно рейтинга на управляващите - темата е необятна. По-важно с оглед на бъдещите прогнози е, че на изборната права ГЕРБ излиза с огромна преднина. Добре е този факт да бъде отчетен от опозиционните партии, а не да винят социолозите в слугинаж (БСП например също хонорува част от гилдията) или да се подвеждат от изолирани случаи като частичните вотове.