четвъртък, 14 януари 2010 г.

Християнството като основополагащо за развитието на Западната цивилизация

by Reformed on Saturday, 9 January, 2010 in Европа, Икономика, История, Религия, Терор и Комунизъм, общество
Предлагам на вашето внимание първата глава на все още неиздадената на български език книга “Смисълът на вашите пари” /The sense of your dollars/ на Йън Ходж.

В тази първа глава, която е въвеждаща за книгата, са събрани изчерпателни исторически факти и анализи за общественото влияние на християнството и защитава успешно тезата, че християнството е основата на Западната цивилизация и че без християнството Западна цивилизация просто нямаше да има.

Текстът е дословен, тоест не е правена редакция, за да изглежда като статия. Имайте предвид това, ако някъде има препратки към следващи глави, или имате чувството, че четете откъс от книга – това е точно откъс от книга, без преработка за оформление като статия.

За автора: Йън Ходж, Ph. D., AIMM (член на Австралийския Институт по Мениджмънт) живее в Бризбейн, Австралия. Прекарал е 11 години в инвестиционната индустрия, а в момента работи като бизнес консултант, който специализира в системите и практиките на управление. Женен, с пет деца.

Авторски права на превода: Михаил Матеев

ГЛАВА 1: Обществените условия за богатство

С ИЗТИЧАНЕТО НА ДВАДЕСЕТИ ВЕК, християните откриват, че се намират в това, което може да излезе един от най-интересните периоди от човешката история. Колапсът на комунизма в Съветския Съюз не се явява здраво установен. Народният бунт под водачеството на Борис Елцин се устреми в безкръвно сваляне от власт на система, която бе разорила и обрекла на глад руския народ и онези, които са учредили СССР. Украйна, например, някога житницата на източна Европа, не можела да нахрани дори собствения си народ през последните години, да не говорим да изнася храна за другите страни.

Дилемата на Израел за Иран може да доведе до създаване на атомна бомба в Турция

Автор: Сами Коен, Директор на Института за международни проучвания в Париж
Превод със съкращения: Борис Крантов за ExtremeCentrePoint. Моля при цитиране на откъси от статията да се оказва оригиналния източник на български език.
iran
При преговорите между представители на Иран и страните от групата "5 +1 " (САЩ, Русия, Франция, Китай, Великобритания и Германия) по иранския ядрен проблем, остава основния въпрос: Какво ще прави Израел, ако тези дискусии и прилагането на всички възможни санкции, не принудят Иран да се откаже от програмата си?
Ще стартират ли израелските F-15 и F-16 да атакува иранските съоръжения? Ще приложи ли Израел „доктрината Бегин”, която забранява на страна от Близкия изток да придобие ядрен капацитет за унищожаване, който заплашва съществуването му? Тази доктрина е приложена за първи път на 7 юни  1981 с унищожаването на иракския  Озирак, след това през септември 2007 г., когато Израел  унищожи сирийски атомен проект за електроцентрала предоставена от Северна Корея.
В деня на възпоменание на Холокоста, 21 април 2009, израелският премиер потвърди ангажимента си стриктно да прилага тази доктрина: "Ние няма да позволим на тези, които отричат Холокоста да извършат втори." Натаняху не попада ли в капан с тази дискусия? Нищо не е толкова сигурно. За първи път в своето съществуване, Израел може да стигне до извода, че доктрината Бегин” има повече недостатъци, отколкото предимства и че присъединяването на Иран към клуба на ядрените сили е необходимо зло.
Зад официалната израелска позиция се крият съмнения и колебания, а една нова визия печели все повече привърженици и променя  нагласите в Израел. Три основни фактора обясняват това развитие:

сряда, 13 януари 2010 г.

Лунната орбитална сонда доказа че американците са кацали на Луната. Снимки от местата на прилуняване на Аполо

Лунната орбитална сонда NASA беше изстреляна през юни 2009 година и в момента се намира на ниска лунна орбита 50 км. Основната цел на сондата е да се подготви почвата за бъдещите лунни проучвания, да намери сигурно място за кацане, да търси потенциални ресурси (например вода лед) и така нататък. Качеството на снимките е безпрецедентно, а на някои ранни фотографии са били заснети и местата на кацане на мисиите Аполо. Те представляват неопровержимо доказателство – да американците са кацали на Луната и при това многократно.

l13_0903

Тази снимка е от 1 октомври 2009 година на мястото на прилуняване на Аполо 17 (11 декември 1972 година). Ярката точка в средата е модулът «Challenger»,, а черните нишки, които излизат от него са следите от гумите на лунохода. Самата машина е спокойто паркирана - тъмното петно в дясно от центъра.

вторник, 12 януари 2010 г.

Браво на ГЕРБ! Ще се излекува ли Бойко Борисов българина от негативизма му?

p1080635nc9 Рейтингът на правителството и премиера остава висок въпреки усилията на “турците по професия” да го компроментират.

Премиерът Бойко Борисов запазва високото доверие на хората - 63,4 на сто. Рязко се е покачило доверието към министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов - 60,7 на сто, в сравнение с ноември повишението е с 9 пункта, отчитат от МБМД.

55,5 на сто от анкетираните са на мнение, че работата на правителството отговаря на техните очаквания, а 37,5 на сто смятат обратното. 62,4 на сто смятат, че правителството на ГЕРБ ще изпълни поетите предизборни ангажименти, други 34,5 на сто не вярват, че това ще стане.

Глобалното затопляне = глобална лъжа

Какъв е резултатът когато политиката започне да се бърка в науката? Раждат се лисенковци или зелени затоплисти, които в името на политическите си цели фалшифицират научните изследвания за да се доберат до желаните от тях резултати.

Студове сковават по-голямата част от Европа и Китай:

article-0-07CF1BA6000005DC-818_468x353

понеделник, 11 януари 2010 г.

За 8 години в Афганистан НАТО е дало 8 пъти по-малко жертви от СССР

pic Ако до сега някой се е съмнявал, че е съществувала разликата в качеството на армиите на НАТО и бившия СССР, то той вече има съвсем реална база за сравнение – войната в Афганистан. Съпоставянето е за 8 годишен период от 2002 г. до 2009 г. за НАТО и от 1980 г. до 1987 г. за СССР. И в двата случая бойните действия са в Афганистан, а противникът е един и същ – ислямистки радикални групировки. Какво ни показва сравнението? За 8 години НАТО губи 1555 войника, а СССР 12938 войника. Или загубите на СССР за един и същ период от време в Афганистан са 8,32 пъти повече от тези на НАТО.

неделя, 10 януари 2010 г.

Забравената поезия - Злото от Артюр Рембо

rimbaudДордето храчките си кървави картечът

по синьото небе пилее, засвистял;

зелени, алени се блъскат и си пречат,

и падат ротите за своя подъл Крал;

 

дордето лудостта стотици хора мели,

в димяща купчина да ги превърне, в прах —

о, бедни мъртъвци в трева, сред зной и трели;

Природо, ти нали си майка и на тях! —

 

с насмешка Господ-Бог касапницата гледа

сред сърма, злато, дим и мирис на тамян;

и дреме в люлката на псалмите приспан,

 

но мигом буди се, щом влезе майка бледа

и цяла в траур и в сълзи извади пак

от свойта кърпичка последния петак.

Technorati Tags: