петък, 12 септември 2008 г.

Климатичните промени - българите са в златната среда

Евробарометър публикува последното проучване на общественото мнение за климатичните промени. Българите сме в златната среда, 52% от нас считат, че проблемът е значителен. Средната стойност за ЕС е 62%. Т.е. българите вярваме по-малко в приказните за глобално затопляне от средния европеец.

eurobarometer-climate-change

Мислите ли, че българските управници са способни на това?

Днес 4 000 войника от щата Аляска в състава на Fort Wainwright's 1st Stryker Brigade Combat Team, заминават за Ирак. Между тях е и редник Пейлин, синът на Губернаторката на щата Сара Пейлин.

четвъртък, 11 септември 2008 г.

САЩ са най-примамливата за емигрантите страна

bonvogage Според доклада на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, през 2006 година САЩ са далеч най-привлекателната за емигрантите страна. 

Там са пристигнали 1,3 милиона емигранти през 2006. На второ място е Великобритания с 340 000, на трето Германия с 216 000, следват Италия с 204 000. Австралия 192 000, Франция 169 000, Япония 96 000.

Руснакът иска ли война?

 1 Преди дни публикувах  стихотворението  Хотят ли русские войны?. Милен ме попита кой е автора и след това сам откри, че:

 “Майдан-Информ” продолжает публиковать письма от своих читателей из разных стран. Это письмо сегодня пришло из Грузии, но автор стиха белорус, который отказался раскрыть свое имя…”

Помолих някой от читателите на блога при желание да преведе стиховете. Благодарим на Aruni за прекрасния превод.

 

 

 

 

 

„Руснакът иска ли война?”
не питай тази тишина,
в която братските могили
войниците са приютили.

Ти за това попитай тези,
които в цинкови ковчези
тук от земи съседски влачат
стариците да ги оплачат.

Попитай храбрите момчета,
които днес из Кремъл шетат,
с пагона си го украсяват
и сопа „мирна” там развяват.

Литовец питай и поляк –
за тях кошмарът е руснак,
попитай пролетта във Прага
как мир със сила се налага.

Унгарците попитай как
войникът руски в руски танк
из Будапеща мирно гази
от тях мира за да опази.

Ще ти отвърне побелял
финландец доста остарял
как „мирно” руската войска
там зиме драпа през снега.

И братът белорусин даже
намерил би какво да каже,
че на изгаряща цена
дари им братството Москва

когато с ордата си зла
Суворов палеше села.
Попитай техните поля –
кръв непокорна ги поля.

Попитай ти Украйна братска
защо от любовта славянска
и от прегръдката на брата
защита търси днес при НАТО.

Миролюбивият Иван
обстрелваше Афганистан
и в градове, и във села
не мир донесе, а беда.

Деца, вдовици във Чечня
руснакът иска ли война
попитай и ще чуеш сам
руснак как „миротворства” там.

Грузинец винаги щастлив
през сълзи днес ще премълчи,
че от съсед „миролюбив”
сега земята му гори

„Руснакът иска ли война?” –
от Литва питай до Китай
съсед дали един поне
ще отговори твърдо: „Не!”

сряда, 10 септември 2008 г.

Мъртъв ли е Кир Ин Чен?

00ha4qtd

Върховният главнокомандуващ на Корейската народна армия Ким Ир Чен не присъства на военния парад в Пхенян по случай 60 годишнината на КНДР. Вчера сутринта, Президентът на Южна Корея Ли Мен Бак, проведе спешно заседание със съветниците си, с които обсъдил мерките, които страната трябва да вземе в случай на потвърждение на слуховете за сериозно заболяване или дори смърт на държавния глава на КНДР.

Комунистическите катакомби

Votkinsk-Udmurtia-RU-Google Учени от РАН (Руска академия на науките) откриха мястото на масовото погребение на 7000 разстреляни през 1918 работници от оръжейните заводи в Ижевск и Воткинск. Петдесет години специалистите не успяваха да намерят точното място на убийството и братската могила на седемте хиляди участници в Ижевско-Воткинското въстание и членовете на техните семейства.

Учените твърдят, че това въстание няма аналог в историята на гражданската война. Работниците от Ижевския и Воткинския оръжейни заводи се вдигнали против властта на болшевиките.

– В Бялата армия на адмирал Колчак с болшевиките се е сражавал 150-хилядният Работнически стрелкови корпус, сформиран от работници от Сибир, – казва ръководителят на обществената организация за увековечаването на паметта на Ижевско-Воткинското въстание Василий Крюков. – Това са били златни кадри от потомствени висококвалифицирани и високоплатени руски работници, за които е било неразбираемо от какво всъщност са тръгнали да ги освобождават болшевиките. Те са имали наистина достойна заплата, частни домове, училища за работническите деца, организирана почивка, пенсии.

Работниците се надигнали срещу властта на болшевиките, против разкулачването и разстрелите. Открито излезли на бой с червените. Август, септември и октомври оръжейниците удържали отбраната на Ижевск. Пушки са имали много, но патроните не достигали. През ноември 1918 въстанието е било потушено от частите на Червената армия. Започнали масови разстрели.

– Първоначално ги разстрелвали на друго място, а в този овраг (дере) само ги закопавали, – казва член на обществената палата на Ижевск Евгений Кузнецов. – Разстрелвали са цели семейства, всички братя, сестри, родители и деца на въстаналите оръжейници. Когото вече е нямало къде да складират телата, започнали да водят осъдените на тълпи до тук и да ги убиват на това място. Много удобно място – дерето образува естествена стена, която спира куршумите.

След всеки разстрел палачите пускали обява във вестника. В нея са посочвали кого са разстреляли за деня. Вестниците от тези години са запазени в градския архив. По тях е определен точният брой на екзекутираните – повече от седем хиляди души!

– Нашият случай е уникален – казва Василий Крюков. – Единственото, с което може да се сравни, са погребаните в Катин, под Смоленск. Но там се говореше за 11 хиляди убити полски офицери, а в действителност намериха три пъти по-малко тела. При нас е известен не само броят, но и името на всеки екзекутиран.

Гробището

От изследването на архивите е имало две предполагаеми места на масовото погребение. Тогава към търсенето са привлекли учени от Физико-технологичен институт от Уралско отделение на РАН. Именно те са регистрирали с помощта на прибори огромно натрупване на органика, характерна за масово погребение.

Понякога костите са толкова близо до повърхността, че дори стърчат от земята, като стари клони. С тях си играят деца, разнасят ги кучета.

– Върху някои черепи достоверно са идентифицирани повреждания от огнестрелно оръжие – твърди съдебно-медицинският експерт Тахир Закиров. – Няма съмнение! Точно това са костите на екзекутираните работници.

 

Учените посочват, че дерето с погребаните е разположен на улица “Милицинна”. Обаче в зората на Съветската власт тази улица е имала друго име – улица „Червен терор”.

Сега се решава въпросът за извършване на мащабни разкопки и погребване наново на телата.

 

Докомунистическа история на Ижевск

(по данни от официалния сайт на гр. Ижевск:

Град Ижевск е разположен на река Иж, на 40 km от вливането й в Кама. Столица на Удмуртия, Руска федерация.

Повод за създаване на селището е строежът на завод за обработка на желязо. Мястото на водоема, чиято вода да задвижва машините в завода, е избрано от Алексей Москвин. Той е и ръководител на строителството на завода. Основател и собственик е граф П. И. Шувалов.

Първите копки на завода в Ижевск са направени през 1760, а през 1763 е пуснат в действие първият цех за желязо на кюлчета („меко желязо”, получавано от преработка на старо желязо или чрез рафинация). По-късно започва производството на анкерно желязо и дори „качествено (с марка) желязо за строежа на Кремълския дворец”.

Оръжие в завода се сглобява от 1807 – първоначално от чуждестранни специалисти, а от 1819 вече има и собствени обучени оръжейни майстори. С царски указ най-добрите от тях са удостоени с „майсторски кафтан със златна нашивка”.

През 1866 майсторите били освободени от задължителна работа и някои от тях са успели да създадат собствени оръжейни или други фабрики. Полувоенният град Ижевск станал свободно село/селище Ижево.

От 1872 арендатор на завода е Людвиг Нобел (по-големият брат и съдружник на Алфред Нобел – учредителят на Нобелова награда), който прави много за модернизиране на производството и облагородяване на условията за работа.

От 1884 започва производството на висококачествена стомана и ловно оръжие. През 1891 вече има промишлена линия за трилинейна пушка по системата на Мосин (1849-1902). (Според Уики, 1891 е годината на създаването на този тип пушка. Известна е още като пушка Мосин-Наган. Названието е свързано с калибъра на пушката, който е равен на три линии – остаряла мярка за дължина.)

Настава период на възход на града като цяло – развитие на търговията (два пазара, обществена банка), културата (заводски театър, библиотеки, музикални класове), образованието (две гимназии, оръжейно и занаятчийско професионални училища).

От 8 август до 7 ноември 1918 властта в града е принадлежала на работниците, изгонили болшевиките.

изгонили болшевиките.

Ижевско-воткинското въстание е един от първите в Русия ярки примери за противодействие на болшевиките. Надигнали се не дворяните, а работниците – против „своята си” работническо-селска власт. Това изключително притеснило партийната върхушка, завладяла властта в Русия. И за потушаване на бунта са изпратени мощните сили на Железната дивизия под командването на червения командир Владимир Азин. Сто дена ижевци и воткинци, заедно с присъединилите се към тях селяни, устоявали на атаките на червените. Ижевск бил обграден с няколко реда окопи и телени огради. Интересно, въстаниците не смятали себе си за белогвардейци. Тяхната униформа била изцяло различна: червени ленти на ръкавите с изображение на пушка при ижевци и на револвер при воткинци. Слагали ги на обикновенните си куртки или палта. През ноември Ижевск бил завзет от азинците. Започнали масовите разстрели.

 

Автор: Ringi Rae

вторник, 9 септември 2008 г.

Американските жени вече не харесват Барак Хюсеин Обама

2193644769_61f7f1da54 Серия от лоши новини за Барак Хюсеин Обама: ново проучване на общественото мнение ABC News/Washington Post, ни показва най-голямото "обръщане", което историята на американските президентски избори познава. Белите жени, които досега бяха на 50% за Обама и 42% за Макейн, рязко смениха мнението си - 53% за Макейн/Пейлин и 41% за Хюсеин Обама. 12% промяна!

Падането продължава: Washington Post (вестник на демократите) - Обама има само 5% преднина по икономическите въпроси, което  беше от силните му страни ... или падане в сондажите с 12%!!!

На въпросът кой би бил по-адекватен в управлението по време на криза, Обама отстъпва на Макейн с 17%, а само за Ирак с 10%. В международните отношения Обама е също зад Макейн с 12%.

Какви са реалните загуби на руската армия в Грузия?

afgan4 По време на боевете в Грузия, руската 58ма армия е загубила 1789 войника, 105 танка, 45 бронетранспортьора, 81 други машини, 10 устройства за залпов огън "Град" и 5 "Смерч".

Тези цифри отразяват загубите само на 58 армия. Неизвестни остават загубите на Псховската и Новоросийската въздушно-десантни дивизии. Тези данни са засекретени от ФСБ.

понеделник, 8 септември 2008 г.

Ивайло Калфин: "Интеграцията в НАТО е избор на грузинския народ, тези на които това не им харесва ще се наложи да се примирят"

showimg

Много ясна българска позиция по кризата в Грузия. Калфин определено застава на грузинска страна в конфликта. Истинско удоволствие е да се прочете интервюто му за новинарската агенция GHN. Ясна българска позиция в духа на най-добрата ни възрожденска традиция.

Браво Калфин!

Ивайло Калфин: "Интеграцията в НАТО е избор на грузинския народ, тези на които това не им харесва ще се наложи да се примирят"

Хотят ли русские войны?

17-2

Хотят ли русские войны?
Не спрашивай у тишины,
Не спрашивай у тех солдат,
В мемориалах что лежат.


Спроси у цинковых гробов,
В которых молодых сынов
С земель соседских привозили
Старухам, чтоб те слезы лили.


Спроси у бравых тех ребят,
В Кремле которые сидят,
К погонам звезды пришивая,
Дубиной «мирною» махая.


Спроси у Польши и Литвы-
Им о России снятся сны.
Спроси у пражской у весны, -
Хотят ли русские войны?


Спроси у венгров, как когда-то
На танках русские солдаты,
По Будапешту рассекали,
Вугорцев к миру «приучали».

неделя, 7 септември 2008 г.

Palin Effect

42049690 Работата на демократите съвсем  се запича след като Макейн избра за вице Сара Пейлин. Сондажите на Gallup и Zogby показват, че републиканската двойка набира скорост. Макей/Сара Пейлин получават 48% срещу 45% за Хюсеин Обама.

Bye bye "Westdiep", добре дошъл "Горди"

f43gordi_depart-definitif-zeebrugge_270808g„Нашите български приятели(моряци), изведоха „Westdiep” от пристанището без помощта на влекачи, като истински професионалисти, браво!”

Това са думите на бивш белгийски офицер от екипажа на фрегата „Westdiep”, наблюдавал заминаването и на 27.08.2008.