петък, 20 юни 2008 г.

Ракетното превъзходство. Ме-262 в акция

 m3 Германците първи разработили реактивен изтребител - „Ме-262". Той слязъл от производствената линия през 1945 г., но съюзници­те вече от години имали съкрушително въздушно превъзходство в Европа. Когато Адолф Галанд полетял на изтребителя „Ме-262", вече било твърде късно да се обърне ходът на историята. Адолф Галанд принадлежал към изтребителна ескадрила, обозна­чена J.V.44:

“През тези последни седмици на войната оборудвахме ня­колко самолета с допълнително въоръжение, което осигу­ри по-голяма огнева мощ на самолета „Ме-262": Ракети R4M с калибър 5 см и 500-грамови експлозиви. Един-един­ствен удар от тях беше достатъчен да свали многомоторен бомбардировач. Те бяха прикрепени под крилете на две рамки, които побираха двадесет и четири ракети. С треска­ва бързина нашите механици и обслужващият персонал за­редиха с ракети няколко реактивни изтребител „Мародера". Аз излетях с един от тях.

понеделник, 16 юни 2008 г.

Провалът на червените партизански движения

"Вашата основна цел трябва да бъде сриване на цялата ефективна сила на врага. Не превръщайте превземането или удържането на някое място в своя основна цел… При всяка битка концентрирайте максималната си мощ, обградете напълно врага, постарайте се да го сразите до крак и в никакъв случай не го оставяйте да се измъкне от мрежата ви."

Мао Дзе Дун (Christon I. Archer, John R. Ferris, Holger H. Herwig, and Timothy H.E. Travers, World History of Warfare, (London: Cassell. 2003), 558.)

През 30-те и 40-те Мао действително е бил изключително успешен партизански водач, но никога не би издал подобни инструкции по онова време. В онези дни той е следвал стандартните правила на партизанската война — причакване в засада на малка група от врага, но никога открит бой срещу основните сили. Ала по времето, когато издава горните заповеди, японците вече са капитулирали пред Съюзниците, а китайските комунисти вече са навлезли в последната фаза от своята битка с националистическия режим, който все още продължава да контролира повечето градове и по-голямата част от населението — открит бой с използването на големи бойни формирования. В периода между август 1945 и август 1947 година Народната армия за освобождение нараства четворно, достигайки два милиона войници, и може спокойно да излиза в открит бой срещу корумпираната, разделена и некомпетентна националистическа армия в серия от пълнокръвни битки. Всъщност, именно част от същата тази армия, която използва тактиката на леката пехота и е въоръжена с няколко по-тежки оръжия, успява да проникне по течението на река Ялу в Корея в края на 50-те и да обърне равностойната им по численост армия на САЩ и на Обединените нации в бяг почти по цялото протежение на корейския полуостров.

неделя, 15 юни 2008 г.

Краят на червения терорист ЧеГевара

Едва ли някой е плакал за него. При всички случай, не и боливииските селяни ...

 

che1

 

 

You will be defeated in every engagement you take part in and in every assembly you attend you will be spat on

(St.Patrick)

 

Експлозивната смес от шоубизнес и дипломация

Колумбийският министър на външните работи Фернандо Арожо, протестира вчера срещу текст на една от песните на Карла Бруни(новата съпруга на френския Президент Никола Саркози).

Песента е от албума на певицата, който излиза през юли месец тази година. В нея се споменава и колумбийския кокаин: „… по-смъртоносен от афгански хероин, по-опасен от колумбийски кокаин …” . И това не е минало незабелязано в Богота: „ Изречени от съпругата на френския Президент, тези думи са много болезнени за Колумбия”, каза външният министър Арожо.