четвъртък, 29 януари 2009 г.

Американската оръжейна доминация

Свикнали сме, като стане дума за оръжие, да си представим нещо огромно и мощно. Да внушава респект и страх в очите на врага.
Както казват от доста време военните специалисти, а и смата реалност, съвременната война е по-различна от колкото някой си е мислил. Напрактика, в съвременната война огромните и мощни оръжия не вършат особенно добра работа. Съвременната война се води в зони пълни с цивилни невинни хора, а употребата на оръжие води до трагедии и хуманитарни катастрофи. Типичен е конфликта в Израел и Газа преди няколко седмици.

сряда, 28 януари 2009 г.

Забравената поезия: Венецианският търговец

 b8

ШЕЙЛОК

        Три хиляди дуката — добре…

БАСАНИО

        И за три месеца, господине.

ШЕЙЛОК

        Три месеца — добре…

БАСАНИО

        И както ви казах, с поръчителството на Антонио.

ШЕЙЛОК

        Антонио — добре…

БАСАНИО

        Можете ли да ми помогнете? Искате ли да ми услужите? Мога ли да зная отговора ви?

ШЕЙЛОК

        Три хиляди дуката, три месеца, поръчител — Антонио…

Руските атомни бомби са с изтекъл срок на годност. Откровението на един конструктор

005wxsqb Състоянието на руските стратегически сили не е никак добро. Според авторът на статията руските атомни и водородни бомби, които бяха страшилище за Запада, са се превърнали в обикновенни "мръсни бомби". Т.е. това са бомби, които замърсяват с радиация, но не разрушават. Поради давност, материалите в тях не успяват да предизвикат атомна експлозия. За плачевното състояние на руската ядрена сила четете тук:

Британските социалисти - свободно падане в сондажите

1-28-2009 1-08-53 PM Според сондаж на общественото мнение публикуван днес в британския ежедневник The Independent, популярността на лейбъристката партия на мин. председателя Гордън Браун е паднала на 28%(-6%). Управляващата социалистическа партия е изпреварена с 15% от британските косерватори, които събират одобрението на 43% от анкетираните(+4%). Либералите получават 16%.

Белите работници, които представляваха 80% от електората на лейбъристите, са разочаровани от политиката на Браун. Растящата безработица, кризата, емиграцията ги кара да оттеглят подкрепата си. По--голямата част от разочарованите заявяват, че ще гласуват за  British National Party.

понеделник, 26 януари 2009 г.

И огромна вълна се надигна ...

cha1 Монетаризмът е на колене.  Дали е мъртъв? За да разберем ще трябва да почакаме до 2010. Не виждам и какво може да го замени. Нито плановете за кейсианско помпане на икономиката, нито наливане на държавни пари в банките, нито национализацията им са реална алтернатива. Песимизъм. Започвам да мисля, че ако кризата се ограничи в рамките на тази от 1929-1933, всъщност няма да е чак толкова фатално. Тогава поне системата е оцеляла.

Задала се е огромна вълна...

THE AFTERMATH OF FINANCIAL CRISES
Carmen M. Reinhart
Kenneth S. Rogoff
The unemployment rate rises an average of 7 percentage points over the down phase of the cycle, which
lasts on average over four years. Output falls an average of over 9 percent, although the duration of
the downturn is considerably shorter than for unemployment. The real value of government debt tends
to explode, rising an average of 86 percent in the major post–World War II episodes.

неделя, 25 януари 2009 г.

Чекист

6f7a6682220d По едноименния роман на Владимир Зазубрин. Съвместна френско-руска продукция от 1991 година.

В течение на 50 минути в подземията на ЧК разстрелват голи мъже и жени. Силно препоръчителен филм. Може да го вземете тук на руски.

 

Technorati Tags: