събота, 30 юни 2012 г.

Не Съюз, а Империя! Това е бъдещето на Европа.

holy roman empire

Ключът за бъдещето на Европа е в миналото, пише Алан Позенер. Не Съединените щати, а Свещената Римска империя би трябвало да послужи за модел на Стария континент, твърди той. Ето защо:

От създаването си до разширяването на изток Европейският съюз се формира по подобие на империята на Карл Велики. Ядро и мотор на Европа са Франция и Германия, от Елба нататък е вражеска територия, Дунавът не води до никъде, а Великобритания се явява чуждо тяло. И до днес най-важните европейски органи се намират в Брюксел, Страсбург и Люксембург, т.е. в сърцето на стара Франция. Независимо обаче дали старите европейци го искат или не, центърът е на изток.

В полза на Източна Европа

петък, 29 юни 2012 г.

Обеднялата опозиция

Опозицията става все по-бедна. Един след друг спонсорите и влизат в ареста заради връзки с мафията:

Варненският бизнесмен и спонсор на БСП Борислав Манджуков и митничарят Георги Владимиров-Фози бяха арестувани вчера при шумна спецакция на МВР с кодовото име “Цигараджии“. Според полицията двамата са се занимавали с контрабанда на папироси. По  данни на Сметната палата, че задържаният Борислав Манджуков е дарил на БСП 4900 лв. през 2006 г.

Петър Димитров, избран от район Варна:

"Боби Манджуков беше в ръководството на Областния комитет на БСП - Варна. Сега е само редови член. През последните години е правил няколкократно дарения за социалистическата партия, но винаги в  рамките на закона".

282301_244733782306250_2026260770_n

576278_224415141004781_1949942298_n

вторник, 26 юни 2012 г.

Пръмовата куневица се оплете в поредните лъжи. Меглена Кунева защитаваше агентите на ДС, а днес ги громи

14823-1Днес Симеон Борисов излъга, че никога не е обещавал да оправи българите за 800 дни. Не го били разбрали! Наследницата му на Тройния трон, снахата от Политбюро мадам Пари Ба или Кунева –Пръмова, също се оплете в лужи и противоречия. Този път за агентите на ДС.

На 20 юни 2012 Кунева одбрява това:

Чл. 9. (1) Член на „Движение България на гражданите” може да бъде всеки български гражданин, който:
............
5. не е бил сътрудник на бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, както и на техните предшественици и правоприемници.

Една година преди това, Кунева говори точно обратното:

Кандидатът за президент на България и бивш еврокомисар Меглена Кунева защити агентите на тайната комунистическа служба Държавна сигурност (ДС).

понеделник, 25 юни 2012 г.

Разхождащите се мъртви (The Walking Dead) и кошмарът да си съжителстваме и да “живеем заедно с различните”

the_walking_dead_iconic_scene

The Walking Dead е американски сериал. Действието се развива в околностите на Атланта . Главният герой, полицаят Rick Grimes, е в кома след като получава куршум в гърдите при преследване на престъпници. Когато се събужда, светът вече няма нищо общо с това което е свикнал – градовете и селата са населени със зомбита от всички цветове бели, жълни, черни, всички те жадни за кръв и човешка плът.

Един кошмар крие друг кошмар. The Walking Dead може да бъде интерпретиран и като метафора на ужаса от глобализацията където терорът, хаоса и инвазията кара кръвта ни да замръзва. Нещо подобно видяхме и в  Diary of the dead  на  George Romero. Сериалът ни кара също да се замислим върху безполезността на консуматорското общество, което може да съществува само в състояние на самодостотъчност. Режисьорът Frank Darabont защитава и друга политнекоретна теза – правото на самозащита и притежаването на лично оръжие за борба срещу външните заплахи.

Безспорно, The Walking Dead може да нарани зрителите с невероятния си естетизъм при насилието на безпардонното елиминирана на различното не човешко съществуване. Разбира се има и някои клишета, но библейската дълбочина в конфликтите между персонажите го прави едно от най-добрите неща, които можем да видим в момента.