сряда, 5 ноември 2014 г.

Бойната дружба между прусаците и “прусаците на Балканите”. Спомени и снимки на германски и български военни на Южния фронт през Първата световна война

През последните 100 години съдбата на Германия и България  е тясно свързана. Основите на сътрудничеството са поставени много преди началото на Първата световна война, но именно бойната дружба между българи и германци на Южния фронт дава човешко измерение на политическия съюз.

Един съвременен германец разказва спомените на дядо си за Балканския фронт:

Аз не познавам дядо си Карл Клусман. Той умира през 1959, две години преди моето раждане, но баща ми много ми е говорил за него. Сред историите, които се разказват в семейството е тази за времето когато дядо ми е бил офицер в Първата световна война. Тогава той е награден с Железен кръст. Той наистина се е гордеел с тази епоха….

… ветровете на голямата война отвяват  младите немски артилеристи на Балканите. През септември 1915 г., българския цар се присъединява към Германия и Австро-Унгария. За няколко седмици съюзниците завземат Сърбия и Македония и стигат до гръцката граница. Клусман е късметлия. Когато той пристигна в Македония на 1 декември 1915 г., кампанията вече е приключила. На гръцката граница започва окопна война срещу британски, френски и сръбски войски, които искат да предотвратят проникването на Централните сили на  в Гърция. Младият немски офицер от артилерията е изпратен да командва батарея някъде между красивото Дойранско езеро и река Вардар. Неговата военната част е разположена в малкото градче Богданци. По време на пътуването към предната линия, на Юг, германските войници разбират, че са достигнали границите на Европа.  Пътуването минава покрай скалисти безлесни склонове, които навяват спомени за приключенския роман "В дебрите на Балканите" от Карл Май.

Артилерията на лейтенант Клусман минава през села от кирпичени колиби където хората не са чували за електричество и течаща вода. Тази територия разкрива образа си на бедна, но пълна с културни  традиции и етническо разнообразие.  Тук живеят албанци, българи, сърби, турци, евреи. По снимките, може да се заключи, че дядо ми много е харесвал българските овчари с техните костюми с цветни бродирани ръкави.

За първи път в живота немските момчета от Рейн виждат джамии в Скопие където е главното командване на армията. По неравната настилка на базара в града, търгуват  турци с торбести дрехи и фес и български фермери, които са дошли с волски коли. До 1912 г. районът е бил част от Османската империя, сега навсякъде се развяват бяло-зелено-червените знамена на българските съюзници.

Батареята на лейтенант Клусман  е под българско командване.  Подполковник Попов и  подполковник Цонев са неговите началници. Германската батарея е включена като специална единица  в българско подразделение. С българите той се разбира на немски и френски език. Разбира се, тогава той не е имал никаква представа, че този негов опит  в работата с българските офицери, ще му бъде полезен четвърт век по-късно. Лейтенант Клусман научил български думи и можел да се справя с кирилицата. Помогнало му това, че буквите до голяма степен съвпадат с гръцките, които той изучава като възпитаник на класическа гимназия.

00

Долната снимка е уникална. В общ окоп българските и германските войници срещу врага.

9

8

неделя, 2 ноември 2014 г.

В Манифеста на руския император от 24 април 1877, с който Русия обявява война на Османската империя, отсъстват понятията „България” и „български народ”

С акад. Григор Велев разговаря Румен Леонидов

- Акад. Велев, в Манифеста на руския император, с който обявява война на Османската империя, понятията „България” и „български народ” отсъстват, но в него е отбелязано, че битката ще се води за освобождаването на поробените „източноправославни братя“...

- Да, това се потвърждава и с подписването на Санстефанския предварителен мирен договор.

- Какви са параметрите на този предварителен договор?

- Както е известно, той е подготвен с участието на граф Игнатиев и подписан в деня на рождения ден на руския император Александър II.

- Това означава, че на 3 март, ние, българите, тържествено празнуваме и рождения ден на руския император...

- Дали е случайно или нарочно, но е факт. С този договор Русия ясно показва имперските си амбиции.

- Какво по-конкретно имате предвид?

- Имам предвид последиците от това, че войната ще се води не за освобождаването на българите, а заради поробените източноправославни братя...
И за това не е чудно, че Русия още в Сан Стефано започва да раздава подаръци на православните ни съседи за сметка, разбира се, на българското национално землище. А то е очертано отдавна и от Великите сили още по време на Цариградската посланическа конференция. Искате повече конкретика, ето ви я: Северна Добруджа е дадена на Румъния като компенсация за отнетите й от Русия Бесарабия и Южна Буковина. А цялото Поморавие, известно по онова време още като Българска Морава, заедно с градовете Ниш и Лесковец, са подарени на Кралство Сърбия, заради участието му в тази война...