сряда, 18 май 2011 г.

Как България построи железниците в Македония между 1941 и 1944 година

Българските железопътни строежи в Македония през Втората световна война (1941 - 1944 г.)* н. с. д-р Ангел Джонев
17-May-11 7-33-54 PMБългария се присъединява към Тристранния пакт на 1 март 1941 г. Бързият разгром на Югославия и Гърция от силите на Вермахта през април 1941 г. е последван от присъединяването с неокончателен статут към Царството на територии от Западна Тракия, Югоизточна Македония, островите Тасос и Самотраки, събирателно наричани Беломорие, от Вардарска Македония, Косово и Поморавието заедно със Западните покрайнини, всичко на обща площ 39765,6 кв. км.
Правителството на Богдан Филов разработва програма за изграждане на основните комуникации в тези райони, паралелно със структурирането на администрация, образователните, стопанските, културните и другите държавни институции. Сред тях значително място е отделено на строителството на свързващи железопътни линии между старите предели на Царството и новите земи [1].
България провежда железопътна политика спрямо географската област Македония непосредствено след Освобождението и стремежът за жп свързване е характерен за почти всички правителства преди и след войните от 1912-1913 и 1915-1918 г. Въпреки че един от крайните резултати - осъществяването на директна жп връзка, не е постигнат, на територията на България е изградена и на 16 юли 1910 г. е открита до крайната точка на границата линията София-Кюстендил-Гюешево от проекта до Скопие. През Първата световна война не само за военни цели се строят теснолинейки (600 мм) по трасетата: Скопие-Тетово-Кичево, достигнала в околностите на Охрид; Градско-Прилеп, достигнала в околностите на Битоля; Радомир-Дупница-Г.Джумая/дн.Благоевград/-Кулата, достигнала на няколко километра от Демир Хисар /дн. Сидирокастрон/, и някои по-къси линии с обща дължина 671 км или 88,3 % от целия внесен дековилен парк. В държавната програма като основни свързващи проекти за нормални железници са приети Гюешево-Куманово, Кюстендил-Царево село /дн. Делчево/-Кочани-Щип-Градско и по долината на р. Струма[2]. Между двете световни войни на мястото на теснолинейката е построена нормалната линия Радомир-Дупница-Г. Джумая и се работи към Симитли и Крупник за достигане до гръцката границата при Кулата[3]. В същия период е изградена теснолинейка (760 мм) към долината на р. Места от Саранбей /дн. Септември/ до Белица от проекта с крайна точка Неврокоп /дн. Гоце Делчев/[4]. Приблизително от тази железопътна реалност започват българските жп строежи в Македония по време на Втората световна война 1941-1944 г. или първата основна причина е продължилата повече от половин век и не показала необходимите резултати политика по този въпрос. На лице е пълна приемственост между отделните правителства, които схващат необходимостта от преки комуникации като елемент за реализиране на стремежа за национално обединение.
gyueshevo-kumanovo 012

вторник, 17 май 2011 г.

Икономиката на България е пример за Румъния

imagesРумъния има осем пъти по-малък икономически растеж от България, алармира в изявление заместник-председателят на румънския Сенат Дан Войкулеску. По нарастване на БВП според сезонно коригираните данни, който е най-важният показател на икономическото развитие, Румъния е на предпредпоследно място в Европа, отбелязва Дан Войкулеску, който е почетен председател на опозиционната Консервативна партия. Според публикуваните от Евростат данни, само Гърция и Португалия са по-зле от Румъния, посочва Войкулеску. С нарастване на БВП от 0,3 процента спрямо първото тримесечие на 2010 г., според сезонно коригираните данни, Румъния има икономически растеж, който е осем пъти по-малък от този на България (растеж от 2,5 процента), 10 пъти по-малък от този на Белгия (3 процента), и над 22 пъти по-малък отколкото на Литва (6,8 на сто), отбелязва заместник-председателят на румънския Сенат.

Доминик Строс-Кан е сексуален рецидивист с богато минало

3973326235

Първата жертва на шефа на МВФ и кандидат за Президент на Франция, която проговаря през 2007 година, се казва Тристан Банон.  Строс-Кан се опитва да я изнасили когато тя взима интервю от него за написването на биографична книга. Според нея Доминик Строс-Кан е психически болен човек.

Трябва да си зададем следният въпрос:

Кой и защо издига психически болни хора на подобни отговорни постове?

Как комунистите предадоха народа си. Хронология от 25.8.1944 до 1945 - документално

15-May-11 10-24-57 PM

25 август 1944
Радио София излъчва декларация на правителството за пълен неутралитет и за разоръжаване на германските части, преминаващи през България. Излъчено и специално съобщение за преговори със Съюзническите сили за излизане от войната.

26 август 1944
Правителството обсъжда опасността от навлизане на съветски войски в България в преследване на германските войски. Стойчо Мошанов се е завърнал от Турция, където е от 8 август с мисия за сключване на примирие с Великобритания и САЩ, за да предаде предупреждението на британския посланик сър Hughe Knatchbull-Hugessen България да побърза с постъпките си за примирие, за да избегне навлизането на руснаците.

Окръжно №4 на ЦК на БРП за подготовка за въоръжено завземане на властта. (Българска работническа партия (БРП) е легална или полулегална организационна форма на Българската комунистическа партия и непосредствено след съветското нахлуване структурата официално е наречена Българска работническа партия (комунисти).)

28 август 1944
Стойчо Мошанов отпътува за Кайро, натоварен от регентите с мисия да преговаря с представителите на САЩ и Великобритания за излизане на България от войната. Придружен е от полк. Желязков.

30 август 1944
Стойчо Мошанов се среща в Цариград с американския военен аташе и получава предварителна информация за условията за примирие със Западните сили.

понеделник, 16 май 2011 г.

Изобразително изкуство от Китай. Неочакваната трансформация на маоисткия социалистически реализъм

Картините са на известния китайски художник Луй Лиу. Картините са коренно различни от модерните цапаници на пост импресионизма. За сравнение тук можете да видите таблата на друг китайски художник от “френската” школа.

Тази картина се нарича “Прислужнички”.

kitajskaja-prisluga-foto_35656_s__1