събота, 22 ноември 2008 г.

Днес е ден на сръбта за Украйна

През 1932 година комунистите организират голодомора в Украйна. От глад загиват между 4 и 7 милиона души.

4ef0a42fff70

Завръщането на долара

euro_15

Доларът силово се завръща на международните пазари. Това е най-малкото, което може да се каже. В началото на финансовата криза, през октомври той регистрира най-бързото си покачване спрямо другите валути през последните 17 години. В резултат на кризата доларът напълно връща ролята си на валута убежище, която най-добре може да предпази хората от флуктуациите на пазара. За доказателство, дори сега след публикуването на лошите данни за американската икономика, не се забелязва почти никакъв импакт върху курса на американските пари.

петък, 21 ноември 2008 г.

Еврейски и мюсюлмански фанатици-разлика няма

Фанатизмът е отвратително нещо. Фанатиците си приличат - те не уважават дори покоя на мъртвите. Евреи обругават палестинските гробове, а араби еврейски. Жалко и за едните и за другите:

45 AM

6c24af5dd78af250af109dcdd52776b4

Опасна професия

00k8k1rb

Снимката е от 2004 година на руската подводница К-157 "Вепрь" след приключването на съвместните учения с френски кораби близо до Брест. Подводницата е от същия проект 971 "Щука-Б" като и "Непра", на която  неодавна се случи инцидент завършил с 21 жертви.

Смъртоносните инциденти в руския флот не се редки. На "Вепрь" през 1998 година, 19-годишен матрос убива вахтения, разстрелва  още седем души от екипажа и се заключва в предния торпеден отсек. ФСБ успява да взриви преградната врата, но в това време матросът се е самоубил.

четвъртък, 20 ноември 2008 г.

Можем вече да го кажем: "Победа в Ирак!"

vi_day

We won. The Iraq War is over.

Войната в Ирак приключи. Победихме. Буш свърши тази работа и тепърва историята ще пише страниците си за неговото управление. България за първи път след Балканската война през 1913 печели война. За първи път от близо 100 години се наредихме сред победителите. Победата вече е факт и се признава дори от левия контролиран от демократите конгрес:

Лоша новина за Русия, но добра за България

s640x480

Цената на петрола ще пада и това е много добре за България, но много зле за Русия, която освен петрол, газ и суровини не изнася нищо друго.

Богатите също плачат

00k8wk6t

Пожарите в Калифорния бушуват и набират сила. Преди два дни огънят се добра да Американската ривиера - богаташкия квартал Монтесито в Санта Барбара. Там вече изгоряха около 70 много скъпи къщи в това число на актьора Кристофър Лойд (къщата струваше 11 милиона долара).

Technorati Tags: ,

сряда, 19 ноември 2008 г.

Меденият месец не продължи дълго

Арабският свят беше силно ентусиазиран от избирането на Барак Хюсеин Обама за президент на САЩ, но както се вижда това не продължи дълго:

Reactions in the Arab world to the election of Sen. Barack Obama as U.S. president fell into two main categories: expressions of appreciation for the American democracy which had made his victory possible, and attempts to assess the impact of his election on the political future of the region.

вторник, 18 ноември 2008 г.

Грозната униформа на руския посланик

Гледам руския посланик в България, Юрий Исаков и откривам, че той не само прилича на Батков, но и е много лошо облечен. Небрежно скроени дрехи, торбесто сако, гънка на ревера и охранена нагла муцуна.

Кой им прави униформите на тези хора? Черно с зелено и златни растения за инкрустации плюс яркочервен медал. Отвратително!

zx500_542365

понеделник, 17 ноември 2008 г.

Южна Африка: медиен black out за насилието срещу Белите хора

mandela2vb7 Въпреки че медиите всеки ден ни информират за нещастието на черното население от Централна Африка, те не намират много място да отразят един друг проблем – етническото прочистване над бялото малцинство в Южна Африка, което за десетина години намаля от 9,6% за 1994 на 7,5% за 2007. За този период 1 500 000 бели африканера напуснаха родината си Южна Африка.

2008 година отбеляза силно нарастване на случаите на насилствена смърт сред бялото население., феномен окуражаван от лозунгите на ANC (African National Congress), социалистическата партия COSATU и южноафриканската комунистическа партия SACP.

Последните дни бяха особено смъртоносни:

Събота, 1 ноември 2008 г., Порт Елизабет

неделя, 16 ноември 2008 г.

НАДЕЖДИ И МЕЧТИ

 agan

В началото на 90-те години на XX в. оптимизмът беше разбираем и почти повсеместен. Рухването на империята на комунизма и видимото възприемане на демокрацията от страна на Русия като че ли предвещаваха нова епоха на глобално сближаване. Големите противници от времето на Студената война изведнъж започнаха да споделят много общи цели, сред които и желанието за икономическа и политическа интеграция. Дори след политическото насилие, чието начало бе поставено на площад „Тянан-мън" през 1989 г., и обезпокоителните признаци на нестабилност в Русия след 1993 г. повечето американци и европейци продължиха да вярват, че Китай и Русия са поели по пътя на либерализма. Елцинова Русия изглеждаше решена да следва либералния модел на политическа икономия и да върви към по-тясна интеграция със Запада. Породи се надеждата, че ангажираността на китайското правителство с икономическото отваряне на страната неизбежно ще доведе и до политическо отваряне, все едно дали китайските лидери го желаят, или не.