четвъртък, 15 март 2007 г.

Френската съпротива е била всъщност руско-британска.



30 000 съветски войници, пленници във Франция през ВСВ, са били във Съпротивата и партизанските отряди. Знаехте ли този малко известен факт? Аз не. Ако прибавим към тях и многобройните британски диверсионни групи, действали в страната под командването на отдела за континентални операции, ами че то за "смелите" франсета нищо не остана. Каква "френска" съпротива е това. Във филма , който съм дал ( Благодарско на Щиpлиц(щaндapтeнфюpepSS) от Клуб Политика на Дир.бг) има доста интересни неща.

Например един ветеран казва, че когато е имало наистина бойна работа да се свърши са отивали руснаците, които значително са повишили нивото на дисциплината при франсетата - разбирайте, играла е руска офицерска нагайка по меките и бели френски задници. :-). Руските бойни партизански части дефакто освобождават и Бордо. Всичко това е много, много малко познато във Франция където темата се отразява слабо от медиите. Историята за френската съпротива се оказва мит, а хората борили се в Съпротивата и за Франция са били основно чужденци - руснаци и британци, а американската армия ги освобождава. Какво остана тогава френското във френската "резистанс".

И това всичко е нормално и логично. Французите не са имали никаква мотивация да вървят срещу немците. Заводите им са били натоварени и работниците добре платени, френското вино, коняци и цигари са се продавали на баснословни цени, сирената и шунката им са предпочитани от немските офицери, а парфюмите буквално са се разграбвали. Висшите немски офицери са водели жените си да си шият рокли в престижните френски салони. Проституцията е процъфтявала и фрицовете са умирали да похарчат райхсмарките си в приятелския и мирен Париж.

Франция е била курорт. Тя пострадва едва по време на освобождението си от американските войски и пак там, основните разрушения са от американските бомбардировки, а не от Вермахта.

Римл@нин

Няма коментари: