събота, 14 юли 2007 г.

За симетрично-несиметричните отговори и страха

Идеята да напиша това ми даде една дискусия в клуб политика на Дир.бг и по специално тези въпроси зададени от участник:

Русия заплаши Европа с нови ракети. Не заплашва САЩ, а ПРО е американска. Защо Русия не заплашва САЩ а заплашва Европа? Прави ли са руснаците?

Русия заплаши Европа с нови ракети
by newswriter on 04/07/2007 2:08 PM
Русия заплаши, че ще разположи нови ракетни установки в района на Калининград, разположен между Полша и Литва. Министърът на отбраната Сергей Иванов обвърза това решение с плановете на САЩ за разполагане на елементи от новата противоракетна отбрана в Полша и Чешката република. Русия вече заплаши, че ще отговори със сила на разполагането на радарна инсталация и проследяващи ракети в двете страни, като пренасочи своите ядрени ракети към цели в Европа. Сергей Иванов заяви, че ако САЩ се съгласят да използват руски военни бази за своя противоракетен щит вместо тези в Полша и Чешката република, няма да има нужда да бъдат разполагани нови установки в района на Калининград. Русия смята, че американският план представлява заплаха за нейната сигурност. Тя предложи на САЩ да използват радарна база в Азербайджан и друга инсталация, която се изгражда в момента в южна Русия. Президентът Буш окачестви идеята като "изобретателна", но даде да се разбере, че САЩ ще продължат да осъществяват плана си за радарна станция в Чешката република и ракетна база в Полша. Сергей Иванов заяви по време на посещение в Узбекистан, че американските планове са заплаха за Русия, но ако САЩ се откажат от тях, то Москва няма да разполага ракети в Калининград.

Да, прави са. Руснаците са в паника. Истерията ги друса на държавно ниво и имат основание за това. Бързат докато Буш е още президент, защото следващата администрация е много малко вероятно да е толкова добра с тях.

Първо, старите им ракети са за пенсия, а нови не успяват да прозвеждат достатъчно бързо. От Булавата до сега имат само проблеми, ако не се лъжа имаха един успечен пуск и след това три неуспешни (може и да бъркам с цифрите, но ако някой се заинтересува ще проверя точно как е). Новите Топол са недостатъчни, а прословутата с хиперсонични маневриращи бойни глави е произведена в един екземпляр, изтреляна е за изпитание и забележете, най-вероятно е била без хиперсонични маневриращи глави. Изпитан е само носителя. Имат една добра ракета Искандер, но пък на нея са и къси крачката.

Това едно на ръка. Второто е, че ПРО в Европа не може да се използва за сваляне на руски ракети срещу САЩ, но може да прихваща такива срещу Европа. Така че с насочването на "нови" ракети срещу Европа нищо не се е променило. И сега, очевидно, руските ракети имат за цел европейски държави, иначе защо руснаците биха изтерясвали така.

Трето, прави са, защото не могат да заплашат САЩ. Страх ги е. ЕС е слаб и разделен. Нормално да се атакува слабото звено в една система. Слабото звено в системата е Европа. Опитват се да я сплашат.

Четвърно, заплашвайки ЕС, се опитват да се представят като конструктивни. Предлагат радари в Русия и Азарбейджан и разполагане на ракети там. Предлагат и обмен на технологии, и информационна система. Само че, кой има нужда от руски технологии от 80те години. Никой. А руснаците имат нужда от нови технологии, до които се опитват даром да получат достъп. Кой има нужда от руски радари, когато САЩ има собствени там? Кой има нужда от информационна система, когато НАТО има всичката необходима информация. Отговорът е ясен. Само Русия има нужда. НАТО няма нужда. Сед като само Русия има нужда, защо трябва да го правим. Русия не е член на НАТО и непрекъснато заплашва съюзниците от ЕС с ракети. Няма никаква рационална логика да се отговаря положително на предложенията им. Всъщност руснаците предлагат да им се даде достъп до технологии, да им се дава информация гратис, и искат участие в контрола на ПРО. Това едва ли ще се случи.

Пето и най-важно. Дори и да се приемат ВСИЧКИ руски предложения. Остава въпросът , добре, засекли сме ракетите изстреляни от някъде... и после какво? Чакаме да ни паднат на главата. Няма интерсептори да ги свалят - Русия е против да се разполагат те в Полша и иска да са в Азайберджан. Но в Азайберджан е невъзможно по политически и военни причини. Т.е. няма интерсептори. Тогава за какво са ни руските радари, обмена на информация и технологии, след като не можем да спрем ракетите?

При това положение, разполагането на руски ракети до Кьонингсберг е по-доброто решение. Разбира се, тези ракети ще имат и съответния "СИМЕТРИЧЕН" отговор.

Римл@нин

Няма коментари: