вторник, 4 септември 2007 г.

Изглежда, че Буш ще спечели играта

Буш е в Ирак. Той избра за посещението си провинция Анбар – територия, която дълго време се смяташе за загубена и която днес е една от най-сигурните зони в Ирак....

Последните сондажи на общественото мнение публикувани от края на август 2007 на ZOGBY International , показват че 54% от американците вярват във възможна победа в Ирак. 43% смятат, че един доминиран от републиканците конгрес, би се справил по-добре със ситуацията . 20% са на обратното мнение и подкрепят демократите, но само 3% одобряват поведението им към Ирак.

Когато десните медии в САЩ като Fox News, Washington Times или Wall Street Journal настояват, че войната в Ирак е на път да бъде спечелена, левите демократи започват да говорят за „демагогия” и за „лъжа”. Хилари Клинтън нарича това "Vast Right Wing Conspiration”.

Когато обаче ляво-центристки вестници като Washington Post започнат да публикуват статии със заглавие „A Season of Hope in Iraq”, става много по-трудно да се говори за дезинформация.

След Хилари Клинтън , която с неудоволствие призна за новата стратегия : „It's working", след като Барак Обама смени на 180 градуса мнението си за Ирак и отиде дори по-далече, като призова САЩ да бомбардира Пакистан ако иска да спечели войната и в Афганистан … изглежда големите леви медии най-после са разбрали какво се случва и бързат да се пригодят към ситуацията на терена.

А резултатите в Ирак са впечатляващи. Намаляване с 50% на терористичните атаки ( Major attacks decline in Iraq, By Jim Michaels, USA TODAY ); 90% от иракската територия е спокойна под управлението на местните власти подпомагани от коалицията. На Юг Великобритания изтегля военнослужещите си от град Басра, а иракските племена и фракции се съюзяват по-скоро с американците, отколкото с Ал-Кайда (Times и USA Today). Милициите на Ал Садр, в резултат на ежедневните мини войни по между си, обявиха, че спират военна дейност за шест месеца и това изглежда е началото на края на Армията на Мехди.
Ето и Буш какво казва : "ако ситуацията продължи да се подобрява със същите темпове, можем да предвидим изтеглянето на някои части още през март 2008"
Ето още от европейския SPIEGEL ONLINE: "The US Military is more successful in Iraq than the world wants to believe." ,
а ето каква е ситуацията с президентската надпревара - Джулиани на 3% пред Клинтон ( дали е свързано с Ирак?):
Giuliani 47% Clinton 44%;
August 30, 2007

И така ... на иракския фронт има нещо ново - нещата вървят на добре.


Римл@нин

Няма коментари: