понеделник, 10 декември 2007 г.

Как се прави политика в името на икономиката

Новият френски Президент Никола Саркози не си губи времето. Освободен от всякакъв догматизъм, далеч от амбицията да променя Света по френски модел, той прилага на практика прагматизма в политиката. Без да се отказва от собствените си демократични виждания, Саркози не се опитва да ги налага на другите или поне до момента , в който това стане неизбежно. Президентът на Франция е разбрал, че празните приказки за демокрация може и да звучат красиво, но къща не хранят.
В Мароко, преди няколко месеца … контракт за строеж на високоскоростен влак, електроцентрали, корабни терминали, оръжие – общо за 2,8 милиарда евро
В Алжир през септември т.г., Саркози сключва нови договори за продажба на Еърбъс, газопровод, продава оръжие и купува газ. Сметката е над 3,5 евро в полза на френската икономика.
Месец ноември в Китай. Атомни централи, завод за автомобили, влакове, самолети … пак над 8 милиарда евро за Франция.
Днес след втората си среща с Кадафи в Париж, Саркози обяви, че са сключени договори за около 12 милиарда евро с Джамахирията. Сумата е наистина колосална, но най-интересното е заявлението на двамата лидери, че Франция става привилегирован партньор на Либия. Подписан е стратегически договор за сътрудничество в атомната сфера, който включва не само закупуването от Либия на един или няколко ядрени реактора, но и френска експертна, законодателна и друга помощ за Либия в областта на ядреното дело. Франция получава и ексклузивни права да разработва и експортира либийски уран. Либия и Франция подписват още един ексклузивен договор – Франция предлага на Либия и се задължава да и продаде военна техника на политическа цена. Предполага се, че става въпрос за сделка касаеща самолета Рафал, фрегатите ФРЕММ и системи противотанкови ракети.

Либия потвърждава покупката на 21 самолета Еърбъс. От тях 4 А350, 4 А330, 7 А320 и 6 А350.
Браво на Саркози. Първанов да се учи от него.

Няма коментари: