понеделник, 9 юни 2008 г.

Световното културно наследство на човечеството. Македония да спре с кражбите на история

Какъв е приносът на различните човешки групи към културата на човечеството? Този въпрос е много важен в настоящата ситуация, при която в Европа доминира релативизмът и етномазохизмът. UNESCO ни дава необходимата информация, остава само да я класифицираме и да видим резултатите.

И така, разделяме Светът на 10 културни зони: Централна Азия( Казахстан, Узбекистан и т.н.); Централна и Южна Африак(на юг от Сахара); Европа; Северна Африка и Близък Изток; Латинска Америка; Океания; Южна Азия(Индия, Шри-Ланка и т.н.); Юго-източна Азия(Тайланд, Бирма и т.н.); Северна Америка; Далечния Изток.

Световната организация използва 6 критерия за класиране на културните обекти. Критерият "i" е най-важния - "шедьовър на човешкия гении". Критерият "Ви" е най- маловажен - "директно или материално свързан с актуални събития и традиции, идеи, ..."

 

unesco

Европа няма никакъв повод да се срамува от културата си. Тя събира 50% от световните паметници на Културата и повече паметници по критерий  "i" ("шедьовър на човешкия гении") от всички други взети заедно.

 

Разпределението на културния принос в самата Европо по държави е следното:

 

unesco2

  unesco3

Веднага се забелязват две неща. България стои много добре на културната карта на Европа. Гърция и България са далеч най-важните в културно отношение страни на Балканите, а в ЕС страната ни е на десето място. Второто нещо е, че отсъства Бившата Югославска Република Македония. Най-вероятно това се дължи на спора с Гърция за името и.

Известни са македонските териториални претенции към съседни страни и кражбите на история. Бедният на култура, но с огромни претенции "античен македонец", по най-варварски начин(чрез кражба) решава да си набави от богатите съседи Гърция и България, това което си няма - култура и история. Гърция вече показа, че това няма да стане. Силно се надявам и България да последва примера и.

Няма коментари: