вторник, 1 юли 2008 г.

Социалистическите партии подкрепят започването на Първата и на Втората Световна Война

Ac_socialistparty За ВСВ този факт е широко известен. Самата война е започната от Германската националсоциалистическа работническа партия, която през 1939 има абсолютно мнозинство в Райхстага и контролира всички политически лостове. Хитлеристката партия е марксистка и социалистическа по своята идеология и националистическа по проявление(за разлика от братската си Съветска комунистическа партия, която е също марксистка и социалистическа, но интернационална, а не националистическа).

Социалистите изиграват фатална роля и в разпалването на Първата Световна война. В последствие тази война е наречена „империалистическа”, но дали това е точно определение?

През 1914 г. и в Германия и във Франция и във Великобритания на власт са социалистическите партии, които имат мнозинство в парламентите. Социалистите гласуват военните бюджети и дават карт бланш на военните, като по този начин компрометират каузата, която претендират, че защитават. И обратното, някои от големите финансисти и богаташи са против войната за разлика от социалистите. Например, когато започва кризата, лорд Ротшилд се обърнал с молба към The Times (която не била удовлетворена) да успокои риториката на социалистическите провоенни лидери, а гуверньорът на Централна­та банка (Bank of England) настоявал пред Лойд Джордж Брита­ния да остане неутрална.

Това ни отвежда и към още един важен въпрос: относителната леснина, с която се разпада антивоенната опозиция в Европа.

На континента съществувал механизъм за координиране на антивоенната съпротива в лицето на основания през 1889 г. Со­циалистически интернационал. Извън дейността на Интернационала оставала европейската не социалистическа левица, както и профсъюзите, чиято организация, в лицето на Международния секретариат на националните профсъюзни центрове (МСНПЦ), основана през 1901 г., включвала Централната организация на германските проф­съюзи, но не и КБТ (Конгреса на британските трейдюниони) или френската Обща конфедерация на труда (ОКТ). В идеоло­гическо отношение френските профсъюзи били по-крайни от гер­манските, но и по-слаби като членска маса. На свой ред герман­ските профсъюзи имали тесни връзки с ГСДП, докато френските били независими от социалистическата партия. По тази причина било твърде малко вероятно членуващите в Интернационала пар­тии да съумеят да трансформират своите резолюции в стачна дей­ност, която да парализира железопътния транспорт и военната промишленост. Т.е. профсъюзите си намират оправдание да не правят нищо и по този начин реално подкрепят военните приготовления.

По подобен начин се развиват нещата и в самите социалистически партии. Резолюцията на конгреса социалистическия Интернационал в Щутгарт от 1907 г. обвинявала капитализма като източник на военната заплаха, но (най-вече поради съпротивата на германците) не набелязвала ня­какви по-конкретни действия в случай на война. Взимането на окончателно решение по този въпрос било отлагано няколкократно и Щутгартската резолюция оставала единственият дей­стващ документ.

На 19 юли 1914 г. представители на партийните Ръководства се събрали на извънредна среща, свикана от бюрото На интернационала в Брюксел, но при липсата на обща основа за Разговори делегирали взимането на решения на специален кон­грес, който така и не бил свикан.

След 25 юли 1914, ГСДП организирала големи, но не особено шумни антивоенни демонстрации, докато при тайни срещи с правителствени министри нейните лидери давали да се разбере, че позицията им към войната ще се определи от това, дали тя е отбранителна или се води в подкрепа на австрийската агресия. Обявената от Русия мобилизация подронила базата на масовите протести и дала възможност на социалистическите ли­дери да подкрепят правителството. Като резултат, почти всички социалистически де­путати подкрепили гласуването на военните кредити в Райхстага на 4 август.

По подобен начин и във Франция, ФСП и ОКТ организирали мирни демонстрации, катализирани от убийството на Жорес на 31 юли от ръцете на фанатизиран роялист. Почитайки паметта му, Поанкаре оставил настрана политическите различия, а в речта си на гроба му лидерът на ОКТ Леон Жуо поставил ударе­нието върху националното единство. В крайна сметка Франция изглеждала толкова убедителна като жертва на аг­ресия, че имало голяма вероятност дори Жорес, ако не бе убит, да подкрепи правителството. Всички френски партии подкрепили по­литическото примирие, наречено „свещен съюз", надявайки се на политически дивиденти и разчитайки, че тези извънредни обстоя­телства няма да продължат дълго.

Със сътрудничеството на социалистическите партии, които гласували военните креди­ти, антивоенните протести на практика били обезглавени.

Каквито и да са били предубежденията на европейците към войната, за тяхното преодоляване била необходима съвсем малко сила, а предвоенното поведение на европейските социалисти показва, че всички приказки и декларации за миролюбие са били нищо повече от лицемерие.

 

PM

Няма коментари: