неделя, 26 октомври 2008 г.

А кога петролът ще стане 35$?

Според оценките на Merrill Lynch & Co, за да балансира държавния си бюджет, Саудитска Арабия се нуждае от цена на петрола от минимум 30 долара за барел. За Обединените aрабски eмирства и Катар минималната граница е съответно 40 и 55 долара за барел.

Русия е изчислила бюджета си за 72$ за барел, Венецуела за 92$, а Иран за 90$. Аз залагам за Саудитска Арабия.

В Лондон днес петролът сорт "Брент" се търгуваше  на цена $61.50. И това се случва след съвещанието на ОПЕК във Виена. След закриването му, цените на нефта паднаха с още 7% въпреки обявеното съкращение на добивите.

В това време Русия, която е изгонена от Г7 заради нахлуването си в Грузия, ще координира политиката си по кризата с Индия и Китай, като сама се определя не като развита, а като развиваща се страна. По този повод външният им министър Лавров казва:

"Россия, безусловно, будет согласовывать шаги с ведущими экономиками в развивающемся мире", - сказал С.Лавров. Он отметил, что у РФ имеются хорошо развитые отношения с Индией и КНР, а также с Бразилией. "

... и докато те координират, руската борса и рублата продължават надолу. Руската борса е паднала 5 пъти под стойността си преди месец и полвина от 2500 на 500 пункта.:

rts 

... а Standard & Poor's  изменя прогнозата си за Русия от "стабилна" на "негативна" аргументирайки се с "неясността на руската икономическа политика".

Няма коментари: