събота, 4 октомври 2008 г.

Газопроводът "Южен поток" - бавния поток

163492_a_pic1issueidx-gazp-10-6-1

 

След крахът на руските борси и проблемите с финансирането на Газпром, които за няколко месеца изгуби 50% от капитализацията си, строежът на "Южен поток" става все по-малко вероятен. Вчера, акциите на руския газов гигант паднаха със 7%.

И така, в шансовете на двата газови проекта Набуко и Южен поток, настъпиха съществени размествания. Според извадки от проекта "Генерална схема за развитието на газовия отрасъл до 2030 година"(данните са приведени от вестник "Ведомости"), пускането на "Южен поток" ще се забави с две години най-малко. Проектът е отложен за 2015-2024 година и за първи път в документа е спомената проектната мощност - 31 мил. куб. метра. Да си припомним, че Президентът на "Газпром" Алексей Милер нарече реалистичен срокът за влизане в експлоатация на тръбата през 2013 г. Промяна е претърпяма и цената. Сега вече се установява, че само подводната част на проекта ще струва над 10 милиарда долара, а сухопътната най-малко още толкова. В тази цена не влизат и 2400 км газопровод, който руснаците трябва да построят на собствена територия. По този начин общата цена на "Южен поток" се доближава до колосалната сума от около 30 милиарда долара, което рязко намалява шансовете за реализацията му.

Друг проблем е липсата на газ за запълването му.  Тюркменистан, който трябваше да доставя основното количество за транспортиране, все повече се ориентира към доставки за Китай и 50% от продукцията му заминава за Азия по току що построения нов газопровод към Китай.

В момента, реализирането на проекта "Набуко" става все по-вероятно, а това на руския газопровод започва да звучи като приказка от Шехерезада. Друг е въпросът дали руснаците въобще някога са смятали за реално изграждането му или всичко е било за да се отложи максимално във времето Набуко.

Няма коментари: