събота, 17 януари 2009 г.

Путиновите лъжи не помогнаха на руската рубла

00pf4kx5

За шест месеца руската рубла се е девалвирала с над 40% към американския долар. Путин и Медведев до преди три месеца лъжеха руснаците, че девалвация няма да има. Жалко за тези, които са им повярвали. Сривът на руската рубла беше особенно силен през изминалата седмица. В петък един долар се разменяше за 34,4 рубли, а долари в обменните бюра и банките нямаше. Една от причините за девалвацията е и прогресивното губене на доверие в политическото ръководство на страната, което по време на т.н. "газова криза" още веднъж доказа, че не е надежден партньор и не спазва подписаните договори за доставка на газ с ЕС.

22.10.2008 (доллар=26,44):
Премьер-министр РФ Владимир Путин считает нецелесообразным переводить сбережения населения из рублей в иностранную валюту. "Дело сомнительное, потому что еще неизвестно, каким будет доллар", - заявил премьер Путин.

29.10.2008 (доллар=27,30):
Дмитрий Медведев, президент РФ: "Все свои счета в банках я сохранил. Денег не снимал, не переводил рубли в доллары... Уверен, что моим накоплениям, так же, как и деньгам остальных российских вкладчиков, ничего не угрожает" (отвечая на вопросы "Аргументов и Фактов").

Няма коментари: