неделя, 18 януари 2009 г.

Русия вдигна бялото знаме. Украйна постигна целите си

997n5jrj9nlj Русия се предаде. От началото на конфликта, Украйна настоява за европейски цени и прилагане на европейската формула за изчисляване на цената на газта. Путин заяви, че това никога няма да стане:

"Эпоха дешевого газа заканчивается, - сказал премьер-министр РФ. - Таково реальное положение дел". (с) В.В.Путин 22.12.08.

Защо? Защото формулата за ЕС е обвързана с цената на петрола и тъй като тя падна 4 пъти, тази на газта с шест месечно закъснение също ще падне най-малко 2,5 пъти:

Цена на газ для стран-получателей в течение года может снизиться в 2-2,5 раза по сравнению с нынешней, с учетом цены на нефть, заявил президент России Дмитрий Медведев. 17.01.09.

Впрочем както се вижда от горните два цитата, Медведев твърди точно обратното на това, което заявява Путин, което не вещае радостно бъдеще за Мин.председателя от КГБ.

Русия искаше Украйна да плаща цена за газта НЕОБВЪРЗАНА с тази на петрола и договаряна всяка година. Ако бяха успели това би било прецедент, който да използват за постепенна промяна на другите договори - например с България. Фактически ние трябва да благодарим на украинците.

Успехът на Украйна е още по-голям от очакваното – тя е договорила и отстъпка 20% от цената!!! Единственото обяснение за това е, че Русия е признала зависимостта си от Киев.

Сега да порасъждаваме за цените. Средно европейските цени за 2008 година са между 350 и 400$ и са обвързани с цената на петрола по формула, която се пригала с 6 месечно закъснение. Средните цени на петрола за 2008 година са около 120$ за барел. Така беше през 2008. Т.е. ако Украйна през 2008 година беше плащала европейските цени за газта наистина би платила над 400$. НО вече сме 2009 и в резултат на кризата цената на барел петрол е около 35$, а за цялата година в руския бюджет е залегнала цена за барел от 32$. Следователно петрола е паднал 4 пъти.Следователно европейската цена договорена от Украйна за 2009 година е не 400$(това е била цената за 2008 година), а около 170-230$.

И от тези 170$ украинците получават отстъпка от 20% !!!! Т.е. те ще плащат газта между 140$ и 190$. Ето на това аз му казвам Голям шлем. Да прибавим към това и факта, че Киев няма да се бръкне в джоба да пълни газопроводите с технически газ, елиминирането на посредниците и картината се очертава ясно - Украйна не отстъпи никъде на Русия, а Русия вдигна бялото знаме в спора без да постигне нито една от целите си. Към това се прибавя и силно нарушения имидж на Москва като сериозен доставчик на газ за ЕС.

Няма коментари: