петък, 6 февруари 2009 г.

Европейският съюз отказа финансова подкрепа на Северен и Южен поток. Набуко е европейски приоритет

4f1b2b838a Ситуацията с двата руски мегапроекта започна да намирисва още в началото на месец януари тази година. Тогава стана известно, че Газпром е започнал разпродажба на тръбите закупени за изграждането на сухоземния участък от Северен поток. След това дойде веста, че ключови фигури на проекта преминават на нова работа, разбирайте на нова хранилка. Големият приятел на Путин, срамът за немския народ, ексканцлера Шрьодер получи нова работа. Веднага след него директорския пост в компанията напустна и бившият съветски шпионин Матиас Варниг. На 5 февруари стана ясно, че руското правителство отменя данъчните облекчения за внос на материали за строежа на Северен поток.

В същото време основните опоненти на проекта Швеция, Полша и Балтийските страни получиха подкрепата на Европейския парламент, който постанови проверка на Нордстрийм за екологическа целесъобразност. Но ако все пак зад Северен поток стои мощното германско лоби, то Южен поток е напълно измислен и ненужен. Германия е ясна – тя подкрепя Северен поток в Балтийско море и Набуко на Юг. Сами преценете какъв е шансът на проекта по дъното на Черно море:

Европейският съюз засега не възнамерява да оказва финансова подкрепа за строежа на газопроводите Северен и Южен поток, заяви пред журналисти в Москва председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу, след среща с руския премиер Владимир Путин. На въпрос защо ЕС разглежда възможността да окаже финансова подкрепа за строежа на газопровода Набуко и не планира същите мерки за Северен и Южен поток, Барозу изтъкна, че за ускоряване на този проект е постъпило искане в ЕС и тази молба сега се разглежда.

Няма коментари: