събота, 25 април 2009 г.

Битката за Пакистан - талибаните се изтеглят от провинция Бунер

pakistan-map

В петък на 24/04/2009 година, след договореност с емисари на Държавния департамент, талибаните започват да се изтеглят от провинция Бунер, която се намира на 100 километра от столицата Исламабад. В разрез на досега водената политика, американските власти са влезли в контакт с движение „Талибан” и са водили преговори, при които са приели условията на радикалните ислямисти. Талибаните приемат това като капитулация на Вашингтон.

Разбира се, никой не се учудва, че така нареченото изтегляне е само един спектакъл:

„Някои са се изтеглили от провинцията в петък, но те запазват контрола над провинцията” казва офицер от армията.

Амир Зен Бача от Pakistan International Human Rights Organization допълва:

„Те ще се върнат когато го пожелаят … сега заминаха за планините където са си построили бункери”

Мнението на американската армия:

„Тази лудост трябваше да бъде спряна преди 5 години още в провинция Waziristan. Вместо това правителството отстъпи на талибаните на Север и на Юг и това само ги окуражи да продължат. Сега талибаните са близо да столицата, но правителството още не е разбрало заплахата”

Офицер от разузнаването:

„Колкото повече правителството бездейства, толкова по-силни стават талибаните. Всички опити да се върне демонът на талибаните обратно в лампата ще завърши с кървава баня”

„Пакистанската армия няма нужда от самолети и очила за нощно виждане за да воюва с талибаните, а най-вече от кураж и смелост … ако не ги намерят и не започнат бързо да се борят срещу тях, скоро няма да има държава, за която да го направят”

В същото време:

Taliban attack Christians in Karachi

CPS.SGY70.240409155054.photo00.photo.default-512x323

Няма коментари: