събота, 2 май 2009 г.

Русия изиграна? Пентагона: Напредъкът в преговорите за съхраняване на американската база в Киргизстан

_41343303_kyrg_airbases2_map203 Вашингтон (AP) - Съединените щати обявиха във вторник напредък в преговорите за лизинг на ключовата въздуха база в Централна Азия , която осигурява подкрепа за военните операции в Афганистан. Преди около три месеца, под натиск от Русия, Киргизтан отказа да поднови договора със САЩ за използване на Manas Airforce Base. Като компенсация той получи от Москва безлихвен кредит до 2,5 милиарда долара, но изглежда, че въпреки това Путин ще остане с пръст в устата.

Говорителят на Пентагона Джеф Морел казва: "Мисля, че има надежда това да стане."

Не мога да кажа, че аз съм изненадан. Длъжностните лица в Киргизстан никога не са имали намерение да се ангажират само с един партньор. Те ще играят и за Русия и за САЩ. За щастие има алтернативни линии за снабдяване и НАТО не е зависим от киргизското изнудване.

Базата:

" ... Въздушният хъб действа всеки месец като транзитен пункт за 15000 войници и 500 тона товари. Обявяването на закриването на базата дойде скоро след катоРусия обеща да даде на Киргизстан повече от $ 2 милиарда в помощ и заеми. Русия също има въздушна база в бившата съветска република...."

Няма коментари: