четвъртък, 28 май 2009 г.

Пещерата на Али Баба – заплатите и пенсиите на евробюрократите

75251129 висши чиновници на ЕС, съдии, комисари, председатели на комисии, наистина няма от какво да се оплакват. Никъде, в която и да било друга страна 27те члена на Съюза те не биха получавали подобни възнаграждения. Евробюрократите не плащат и пенсионни осигуровки, но това не пречи пенсиите им да са най-високите в Европа. Докато „обикновените” европейци вадят от джоба си всеки месец средно 11% за пенсионно осигуряване, безценните чиновници в Брюксел са изцяло на издръжка на данъкоплатеца.

В момента, в който „господарите” от Комисията, различните съдилища у т.н., по една или друга причина трябва да напуснат топлите си места, те получават като компенсация 70% от последната си заплата. Средната заплата на супер-чиновниците е от 21 260 евро месечно. Служителите в евросъдилищата на средно ниво са най-зле платени и получават 16 327 евро на месец, Председател на съд е с 23 405 евро и към това за всеки трябва да се добавят специалните „помощи” за деца – например за три деца всеки еврочиновник получава повече от 2 000 евро бонус на месец.

За да се пенсионират със 70% от последната си заплата на тези незаменими хора не им трябва да работят 40 години. Достатъчно е да издържат само 16 години в служба на Европа и получават пенсията си. Но дори и само 4 години работа в евроинституциите носят много добра пенсия – между 2 100 и 4 728 евро месечно в добавка.

Привилегиите не спират дотук. При напускане на работата (заминаване за родната страна) се изплаща и допълнителна „компенсация за преместване”, транспорт и застраховки. По този начин комулирането на всички бонуси често задминава сумата от 300 000 евро.

Тези пари не са никак малко нали? Например Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозо със заплатата си от 29 504 евро месечно е по-добре платен от Президента на САЩ.

В този смисъл призивите за икономии в бюджета на ЕК и институциите често са пример за лицемерие. Ако е необходимо да се намалят разходите, би трябвало да се започне с намаляването на заплатите и привилегиите на златните брюкселски бюрократи.

Няма коментари: