понеделник, 20 юли 2009 г.

Уроците на историята - 19 юли 711 година

11018196

През нощта на 17 срещу 28 април 711 година, Тарик Ибн Зиад берберски военачалник, пресича Гибралтар със 7000 войника. На 19 юни край бреговете на река Гвадалет в Андалузия, вестготите са разбити от мюсюлманите. Това което би могло да се приеме като едно обикновено сражение, с каквито изобилства осми век, всъщност се оказва началото на падането на Иберийския полуостров под мечовете на исляма.

В началото на V век, Вестготите се заселват в Андалузия и през 587 година приемат християнството по време на крал Рекаред, което им позволява да де интегрират в хиспано-романското население на полуострова.

В началото на VIII век, кралството на вестготите е в упадък. ТРе стават лесна плячка за берберите. Поражението им поставя началото на мюсюлманска доминация в Испания в продължение на почти 800 години. По нататък историята я знаем – през 1212 година, след битката при Лас Навас де Толоза, само испанският юг остава все още под мюсюлманско владичество, а след превземането на Гренада през 1492 година, Реконкистата приключва победоносно.

Какви са изводите от тези събития? Първо, че често малки случки и сблъсъци не се оценяват по достойнство и величината на случилото се често се разбира едва след десетки години. Второ, няма дефинитивно загубени битки до момента, в който е все още налице етническа и религиозна нееднородност на спорните територии. Понякога Реконкистата може да отнеме векове, но остава възможна. И обратното, ако една от страните в конфликта успее да постигне „еднородност” на населението, то всякакъв опит за реванш с дългосрочни последствия е обречен на провал.

Няма коментари: