четвъртък, 17 септември 2009 г.

Кой служи в Американската армия?- богатите, белите , образованите, децата на елита. А в България как е?

50% от редниците в американската армия(т.е. без офицерския корпус) принадлежат към 40% от най-заможните семейства в САЩ. Само 10% от наборниците произлизат от 20% на най-бедните семейства.
Средният доход на редниците леко превъзхожда средния доход на семействата в Америка.
Семейства влизащи в 20% най-богати в САЩ дават 22,9% от наборниците за армията. 20% от най-бедните семейства дават 13,7% от редниците.
Динамиката на процеса е следната: след 2000 година процентът на редниците от бедната и по-ниска от средната класа продължава да намалява; при средната и наг средната класа процентът на наборниците продължава да расте.

untieetled

Расово-етническят състав на армията като цяло отговаря на тази на страната.  Испано говорещите са най-слабо представени в армията на САЩ .

untffitled 

untairrtled
По качеството на обрасованието, „висококачествените” наборници представляват 57% в 2001 година, 67% в 2004 година, 64% в 2006 година. Висококачествен се счита випуснкик, който  има средно образование(12 години) и е получил над средния резултат при тестовете за влизане във въоръжените сили. Наборниците с най-ниско образование(„да им дадем шамс, но без особенни надежди”) представляват само 4,4%.
По-малко от 1% от наборниците нямат диплома за завършено 12 годишно средно образование(high school, K-12), в същото време сред населението на САЩ при младежите на възраст между 18-24 година подобна диплома нямат 21% от тях.

unthhitled
Редниците в американската армия произхождат най-вече от средната класа, като пропорционално най-силно е представена висшата класа.
Американските войници са по-добре образовани от средното ниво на младежите в страната.
Етническите малцинства нямат по-голямо участие в американската армия отколкото в структурата на населението на страната.
Фактите и статистиката не потвърждават спекулациите, че голяма част от младежите постъпват в армията заради липсата на възможност да направят друга кариера. Пред средно статистическият новобранец в американската армия би имало привлекателни перспективи в часния сектор ако той би избрал този път.
http://www.heritage.org/Research/NationalSecurity/cda08-05.cfm
http://www.defenselink.mil/news/Dec2005/d20051213mythfact.pdf
http://freakonomics.blogs.nytimes.com/2008/09/22/who-serves-in-the-military-today/
http://creativedestruction.wordpress.com/2006/10/31/us-military-recruits-from-all-classes-races/
http://www.nationalpriorities.org/Publications/Military-Recruitment-Race-and-Ethnicity-2.html
В армията на САЩ служат децата на богатите и хората от американския елит. Това е повод да се замислим. А в България как е?

Няма коментари: