вторник, 13 октомври 2009 г.

Бинго за цената на златото!

6a00d83451b18369e20120a5cf4510970b Като се възползват от слабия долар, благородните метали, са в пълен възход. Цените на фючърсите са се увеличили рязко след четвъртък, поставяйки  нов рекорд за трета поредна сесия.
 

Златото надхвърли $ 1060 за тройна унция и привлича инвеститори с безопасността му и функцията му на убежище за хеджиране срещу деноминирани в долари активи.
Курсът през миналата седмица се движи между $ 1043,80 и 1062,70 $ долара, което е нов рекорд.


Нови факти: някои данни сочат, че инвеститорите търсят алтернатива на златото за хеджиране – те се страхуват от връщане на инфлацията и отслабване на долара.  Те вече може да се обърнат към среброто или платината.

Среброто се обменят в момента близо до най-ниското си ниво от една година в сравнение със злато. 
В духът на времето, в което живеем, индийската HDFC банка, най-големият продавач на златото на световния пазар, планира да предложи за продажба кюлчета сребро в отговор на повишения инвеститорски интерес.

Всичко това се развива на фона на пълна липса на политическа воля в администрацията на Обама да намали държавните разходи. Точно обратното – новият 1,7 трилиона дълг неминуемо ще утежни ситуацията и ще отслаби допълнително долара.

Няма коментари: