неделя, 18 октомври 2009 г.

Кризата между Турция и Израел се задълбочава. Ердоган заминава на официална визита в Иран

1968924286

Турция и Израел продължават да си разменят шамари. След нападките на Либерман срещу Турция по повод сериала “Айрилик” и отмяната на общите учения, сега дойде ред на турският мин. на външните работи да контраатакува. Ето какво пише по този повод АФП:

Ахмет Давутоглу, министър на външните работи на Турция в петък призова Израел да спре "хуманитарната трагедия" в Газа и заяви, че не допуска връщане към добрите двустранни отношения след серията от инциденти докато палестинците страдат и преговорите за мир в Близкия Изток са все още  преустановени.

"Това, което искаме е някой да сложи край на хуманитарната трагедия в Газа, да подновим  усилията за мир и с  палестинците и със Сирия и да дадем приоритет на мира в региона. " казал турският министър на външните работи, Ахмет Давутоглу. "Когато всички се върнат обратно на пътя на мира, доверието и добрите отношения с Израел ще бъдат въстановени на същото ниво както преди”, предупреди той и добави, че израелската офанзива в Газа в края на миналата година е нанесла голям удар на усилията за мир.

"На къде отива турската политика? Надяваме се посоката да е към укрепването на мира, а не към екстремизъм." е заявил в четвъртък израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Позовавайки се на отмяната на военни учения, ръководителят на турската дипломация междувременно предупреди, че "хуманитарната трагедия в Газа продължава и никой да не иска  от нас да се появяване  на снимки заедно с офицери от  израелската армия.„ Той допълнил, че отхвърля всякакви опити на Израел да представи за анти-израелска турската политика и припомнил как Анкара е положила големи  усилия миналата година да действа като посредник между Сирия и Израел по въпроса за Голанските възвишения.

"Въпреки че нито едина палестинската ракета не бе изстреляна от Газа в Израел през отминалите  осем месеца, децата в Газа нямат училища, хората нямат къщи за подслон ... Как може страна като Турция да запази мълчание по този въпрос? ", каза той и в същото време отказа да коментира кризата между двете страни за ТВ сериала „Айрилик”.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, е един от най-яростните критици на израелската офанзива в Газа. "…Под това вие разбирате да убивате хора …", каза той на  израелският президент и Нобелов лауреат за мир Шимон Перес  седнал до него на форум в Давос през януари. След избухването на кризата с Израел, г-н Ердоган ускорява политиката на сближаване със своите съседи, включително Сирия и Иран, нй-заклетия враг на Израел, който той ще посети по-късно този месец.
АФП.  16/10/09

Отношенията между Турция и Израел в криза заради телевизионен сериал на TRT1 “Айрилик”

Циркът между Израел и Швеция продължава

Швеция и Израел в конфликт: “Те крадат органите на нашите синове”

Снайпер хумор: “Един изстрел, двама убити”

Войната в Газа – неспечелена военно и загубена морално

Ето как воюва Хамас

Когато и думите засядат в гърлото

Грешката на “Мосад” и провалът в Норвегия

Хамас vs. Израел или Alien vs. Predator

Време за воюване

Еврейски и мюсюлмански фанатици-разлика няма

Няма коментари: