понеделник, 9 ноември 2009 г.

Християни, без които Берлинската стена нямаше да падне

Още със самото си създаване комунистическото учение е и антихристиянско. Не напразно, едно от първите неща, които комунистическият режим прави е затварянето и разрушаването на църквите, убиването и преследването на свещеници, рязане на църковните кръстове и преследване на почитащите църковните празници …. , но християните не се предадоха. С Божия помощ, те събориха стената.

„… това което ме мотивира бяха думите на Исус, „вие сте солта на земята”, което означава, че трябва всички да бъдем ангажирани. Вие не можете да стоите в ъгъла на вашата църква. Вие трябва да се ангажирате в тази ситуация, солта трябва да бъде поръсена върху раната точно на мястото където нещата не са наред. Точно там трябва да отидете. Тази идея за ангажираността на християните в политиката е изказана от Исус в историята за добрия самаританец. Някой е бил бит и лежи на пътеката, тези които са го били са си заминали и сега двама мъже идващи от храма се приближават, извръщат си главата и си заминават. Исус казва, че те са виновни не защото са извършили нещо, а защото нищо не са направили – не те са били падналия, но не са му и помогнали. Ако ние християните сме доволни да оставим света на спокойствие и не се ангажираме, ние всички сме също толкова виновно колкото и двамата от притчата непомогнали на падналия. Вие трябва да се ангажирате с проблемите на света защото вие сте солта на земята …”

Christian Führer

Папа Йоан-Павел II:

„Отворете, отворете границите на държавите!”

20091031PHOWWW00140

(Юни 1979 година)

„Разрушете тази стена Господин Горбачов!”

Роналд Рейгън

(Берлин, юни 1987 година)

r-topper

Александър Солженицин

1217829832_69369

В своята реч, при получаването на Темпълтъновата награда (Лондон, Бъкингамски дворец, 10 май 1983), Александър Солженицин казва:

“Спомням си, че преди повече от половин век, когато бях дете, старците си обясняваха големите нещастия, които сполетяха Русия, с думите: ‘Хората забравиха Бога; ето защо ни сполетя всичко това’.

Оттогава, вече почти 50 години, аз изследвам историята на комунистическата революция в Русия. През това време прочетох стотици книги, събрах стотици лични свидетелства и вече съм написал осем тома, опитвайки се да разчистя отломките от този революционен катаклизъм. Но ако днес ме накарат да формулирам възможно най-кратко главната причина за тази унищожителна революция, която погълна 60 милиона души от нашия народ, аз не бих могъл да се изразя по-точно, освен да повторя: ‘Хората забравиха Бога; ето защо ни сполетя всичко това’.” (SOLZHENITSYN 1984).

Няма коментари: