четвъртък, 31 декември 2009 г.

Филмът Аватар на Камерън е левичарски еко-делириум с ефекти в прекрасна 3D опаковка

cc Проследих интересна дискусия, в която мненията за и против Аватар се оказаха на кантар. Приятно съм изненадан. Ето някои по-интересни изказвания:

“ …Според мен Аватар е поредната лигава история на Камерън. Левичарски филм внушаващ вина в хората и най-вече в бялата раса.

Във филма всичко е обърната с главата надолу – предателят е добър, а предателството е политически коректно.

Филмът освен това е расистки. Интересно е, че никъде не се спомена защо хората имат такава нужда от този минерал. Ако им е необходим за да оцелеят, ако липсата му на Земята ще предизвика смъртта на милиони деца? Тогава какво? Кой е добрият и кой лошият, кой е предателят и кой спасителят? …”

“ …. Днес го гледах и аз в IMAX. Съгласен съм, че като визия и чисто 3Д-преживяване филмът е уникален или просто първи по рода си, защото неминуемо ще последват и други подобни. Ефектите са очевидно на високо ниво (въпреки че на мен лично не ми се понрави прекалената шаренийка и си мисля, че ако го нямаше 3д-ефектът щях да остана още по-разочарован, но това е субективно).

ОБАЧЕ да се твърди, че филмът е един от най-значимите в киното ми се струва твърде пресилено. При все че парите вложени в технологиите за създаването му или това, че всички изпаднахме в истерия да си резервираме онлайн билети донякъде оправдават подобно заключение, опашките пред касите все пак бяха бледо подобие на тези пред Сердика за премиерата на “Завръщането на джедаите” преди повече от 20г. и не случайно!

Сюжетът е меко казано елементарен а посланието, макар и само по себе си ангажирщо е твърде клиширано. Общо взето – непретрнциозна смесица от Кортес и Монтесума и Покахонтас – макар че Покахонтас в повечето версии минава за доста хубавичка, а тук Камерън ни изтезаваше близо три часа с този нелеп нос…Не се хващайте за последното, зная, че звучи хейтърски, но просто не можах да се въздържа;)

СЮЖЕТЪТ: Един пич, по горе правилно отбеляза, че така Камерън така и не се напъна да обясни защо аджеба тоя минерал струва толкова, че да избият бедните сини същества, но пък разбрахме, че за това е виновна лошата (по подразбиране) Корпорация, с главно К и толкова. Може би съм разглезен от факта, че съм прочел огромно количество качествена фантастика от имена като Дан Симънс, Върнър Виндж, Алистър Рейнолдс, Орсън С. Кард, Лукяненко и т.н. да не изброявам – все творци вложили наистина оргинални идеи в своите произведения, но все пак ми се струва, че фабулата на този филм куца дори за хора незапознати с този жанр.

Следващото ичречение е СПОЙЛЕР не чети ако не си гледал филма или го направи на своя отговорност!

На практика фабулата се заключава в следното: Чужда планета (както споменаха по-горе в непосредствена близост до газов гигант – за да е по-ефектно нощното небе на Камерън – с други думи вероятно негов спътник) е населена от по-ниско развита технологично – в сравнение с човечеството – хуманоидна раса, с излишно широки носове при женските индивиди и притежава залежи от минерал(не се уточняват свойствата му), който се налага да бъде придобит от Корпорацията( не питайте коя е тя), защото е скъп. Военни сили на човешката раса, които са в кофликт с малка научна общност от същия вид, внедряват сред местните свой кадър (инвалид), който приел облика на туземец се влюбва в дъщерята на вожда(въпреки че последната е с твърде широк според общоприетите човешки стандарти нос).Следват традиционното съперничество с друг мъжкар,междувидова любов, морални дилеми, военен сблъсък и хепиедн в полза на сините аka местните…
Край на СПОЙЛЕРА.

ОК зная, че го преразказах с голяма доза ирония, моля феновете да не се сърдят за което, но общо взето това е – признайте, че е кухо…

ПОСЛАНИЕТО: Чак пък послание, ама ‘айде – залага се на ярък антагонизъм между вездесъщата човешка алчност, яростно подкрепена от мощната милитаристична машина и крехките ценности въплътени в изконната връзка между Природата и Човеците(в случая сини хуманоиди с ши…добре де няма да казвам нищо за носовете им). Съжалявам, но това е тема достатъчно широко експлоатирана и пак нищо ново под слънцето. Така е ок, но ние си го знаем. Може би е нравствено укрепващо за индивиди до 16г., които не са се замисляли досега над това, но аз лично го намирам за клиширано.

МОРАЛНАТА ДИЛЕМА : Всъщност такава не се състоя – главният персонаж не се терзаеше твърде много и не се поколеба чия страна да избере. Като цяло развитието на героя беше много плоско. На една от основните сцени от това естество, а именно когато му се наложи да избере между краката си и съдбата на туземците (или нагона си ако разсъждаваме цинично – ако Камерън беше акцентирал върху това щеше да е по-свежо, между другото) беше отделено по-малко време отколкото на полета на дракона(или както му беше името на онова червеното). Това иде да покаже, че таргетът на филма са зрители целящи визуалните ефекти, пред житейската драма и затова ми се струва пресилено въобще да говорим за морални дилеми,нравствени въпроси, душевни терзания, предателства и т.н. Те са просто притурка към ефектите, вмъкнати са между другото, за да върви филма. Абе просто историята си е плитка.

В заключение – не искам да обидя феновете на филма със сарказма на моменти, но за така го видях … “

“ …  Само луд или много глупав човек може да се върже на тази манипулация. Всеки трябва да се грижи за оживяване на своите. Така е в природата. Който не изпълнява този универсален закон е обречен на гибел.

По тази причина посланията във филма Аватар са антихуманни и античовешки. Затова нареках и филма расистки…Ако твоята цивилизация е заплашена и спасяването и преминава задължително през унищожаване на чуждата, то чуждата трябва да бъде унищожена за да се спасиш ти, децата ти, семейството ти. Какво чудно има в това? Така е в природата. Такива са универсалните закони...”

“@kurji

ние не можем да забравим връзката с природата защото сме част от самата природа.технологията ни и машините също са част от природата.добиването на минерали е точно толкова природно колко и язденето на дракони.разлика няма.“

“ … Белият човек е бил изправян пред заплаха за съществуването си. Друг е въпросът, че е успявал да ги преодолява защото не се е лигавел. В противен случай го е чакала съдбата на индианците. Например аз предпочитам(ако няма друг избор) другите да мрат, а аз да оживея. Ти доколкото разбирам си готов ти да умреш за да живеят другите. Това си е чиста проба лицемерие. Най-вероятно лъжеш….”

“ … Първо пожелавам на всички да могат да гледат този филм “3D” вкъщи (с по 200 фрейма за око).
1. “Армията” на тази *корпорация* не беше достатъчно голяма за да се справи с вълните муталистки, скорджове и тн., и на края логично беше изнесена!
2. “Главният” герой е ВОЕНЕН с два *неизползваеми* крака и вероятно _ако_ се върне *вкъщи* ще умре сам, мизерен, инвалидизиран. На този същият ВОЕНЕН се предлага възможността да води много по-”готин” живот. Логично е да се *обърне* срещу свойте хора.
3. Никой не е казал че таязи или друга кооперация няма да се върне на Pandora за да довърши навитата. Плюс това ако хората цепнат навината от орбита последните нямам НИКАКЪВ шанс. ПЛЮС това животът на планета, орбитираща газов гигант, ми се струва невъзможен….”

“… историята в този филм е урок за това как не трябва да се прави бизнес. пример за неуспешна стартъп компания. вместо да търсят слабите страни на диваците и след това да ги изработят с някоя маниста те пускат военните да ги наказват. катастрофата е резултат от некадърния мениджмънт.

земната компания финансира учените,които доставят на диваците човека-аватар . след това този човек -аватар побеждава хората. следователно компанията с парите си финансира собствената си гибел. идиоти….”

Няма коментари: