сряда, 16 декември 2009 г.

В Израел рабините стартират кампания срещу коледните елхи

4181677638_7cbae4c006_m „… в името на еврейските ценности…” в Израел се организира кампания, която има за цел да попречи на поставянето на коледни елхи в ресторантите и хотелите.

Тази кампания се подържа от голям брой рабини, които заплашват да публикуват списък със местата където са изложени християнските символи и да призоват евреите да ги бойкотират.

Всяка година рабините от Ерусалим правят разследване за да се уверят, че в ресторантите и хотелите с марка „кошер” липсва каквато и да е християнска символика за празниците. Ако подобна въпреки всичко се установи, то те са веднага санкционирани – сертификатът им се отнема.

Подобни кампании на религиозна основа, нямащи нищо общо с така пропагандираната от израелската държава религиозна толерантност стават все по-често явление. Едно от обясненията е в радикализирането на израелското общество и обединяването му около традиционните религиозни ценности на Тора и Талмуда. Това от своя страна води до усилваща се непоносимост към чуждите религии и най-вече към християнството.

Няма коментари: