неделя, 14 март 2010 г.

Бойко Борисов се гърчее - не слуша Дянков и води България към фалит

 Bulgaria_Prime_Minister 

Ройтерс: "Седем месеца след идването си на власт с обещания за радикална промяна, дясно-центристкото правителство на България замрази важни икономически реформи, с което пое риска от продължителна стагнация на страната."

Георги Ангелов: "През последната седмица бяха спрени всички реформи, които правителството каза, че ще прави, все повече харчим, без да има как да го финансираме, което може да ни вкара в негативна спирала - бюджетен дефицит, намалено доверие, спад на икономиката, гръцки сценарий".

Милен Велчев: "Одобрявам инстинктите и схващанията на вицепремиера Симеон Дянков, но усещам, че той няма необходимата подкрепа за реформи в управляващата партия"

Владо Каролев: "Борисов ще свърши не като Станишев, а като Жан Виденов, ако не слуша Дянков. Жълтият финансист бил сигурен, че не Дянков е инициаторът за качването на здравния данък. "Това му е наложено от премиера. Ако Дянков беше премиер, щеше да намали още повече осигуровките".

Лъчезар Богданов: "Частният сектор, икономиката, която генерира добавена стойност на пазара, е тази, която е загубила 160 000 работни места, близо 10% от заетостта. Докато общественият сектор, който е активен публично и се оплаква, и създава стрес, че нещо голямо се случва там, там има едва 3,3% орязани и едва 20 000 съкратени, като основната част е в областта на образованието, което е част от реформата с делигираните бюджети, започнала преди това. Време е и общественият сектор да понесе тежестта на кризата, там са сериозните възможности за реформите за повишаване на ефективността на разходите, които от една страна, в дългосрочен план, осигуряват възможност за растеж, а от друга ще уверят пазарите, инвестиционната общност и публиката, че правителството няма да се плъзне по популисткия наклон".

Георги Прохаски: "Разходите трябва да бъдат допълнително ограничени, което означава, че тази година със сигурност пенсиите и заплатите в бюджетната сфера трябва да бъдат замразени".

Георги Ганев: Икономистът обясни, че още при първите сигнали за свиване на разходите в бюджета, в края на миналата година и началото на тази, частният сектор е започнал да намалява лихвите. Ако правителството обаче запази политиката си от последните седмици на "развързване на кесията", тенденцията ще се обърне отново и лихвите пак може да започнат да растат.

Иван Костов: "Положението е тежко, трябва да подкрепяме Дянков. Дефицитът, с който влизаме в март, надхвърля 1 млрд. лв. и ако тази тенденция се запази, ще направи поддържането на финансовата стабилност изключително тежка задача."

Няма коментари: