сряда, 31 март 2010 г.

Вместо АЕЦ Белене и Цанков камък, флотът трябваше да закупи корвети, а ВВС самолети Грипен

GripenNG_01
Едно нещо може да крие зад себе си друго нещо. Банално нали? Вижте колко пари са похарчени за АЕЦ Белене и Цанков камък. В Белене милиард и нещо е потънал и няма никава полза, а в Цанков камък възвръщаемостта е +/- безкрайност. Двата проекта са глътнали около 2 милиарда евро(?) без да донесат ползи за държавата.
Сега да погледнем от друг ъгъл. Армията имаше два големи проекта - закупуване на три корвети за флота и на 16 изстребителя за ВВС. Сделките се оценяваха на около 2 милиарда т.е. горе долу толкова колкото и гьола в Белене и отрочето Цанков камък на Доган. На пръв поглед изглежда, че Белене и Цанков камък са по-добри инвестиции за държавата от военните проекти, но това въобще не е така. 2та милиарда сега са похарчени, а Белене въобще не е започнато и догановият проект е чисто престъпление с нулева икономическа ефективност.
Ако беше станало друго - армията беше получила тези пари за кораби и самолети сега налице щеше да има нова военна техника, но дори и това не е най-важното. В договора с французите за корветите имаше графа за строеж на една-две във Варна и съвместен строеж за трети страни(Грузия) + 80% офсет. Ако България беше избрала да закупи шведските изтребители Грипен, шведите предлагаха строеж на база за подръжка и 120% офсетна програма + производство на компоненти за самолетите в български заводи. И двете сделки щяха да доведат до трансвер на модерни технологии, а защо и не до възможност тихомълком да откопираме някои неща и да започнем собствено производство на компоненти както правят в Израел например.
Армията и военните технологии можеха да донесат в БГ това, което сега нямаме - високотехнологични продукти и кадри за обсужването им. И този шанс беше пропуснат.
Ето едно заглавие от онова време: Доставката на френски корвети за бойния ни флот вероятно ще излезе солено на данъкоплатците. А сега колко солено излезе на данъкоплатците гьола за шарани в Белене и догановите комисионни за Цанков камък?
Technorati Tags: ,

Няма коментари: