вторник, 20 април 2010 г.

В замакът Вевелсбург беше открит музей на СС. Изложен е бележникът на Химлер

wewelsburg-1 През миналата седмица във Wewelsburg(Германия) отвори врати музей на SS ( NDLR: SchutzStaffel = група за защита), който разказва историята на тази организация. Замъкът е трябвало да бъде духовен дом след нацистката победа. Музеят, първият в света посветен изцяло на СС, проследява възхода на елитната охрана на Хитлер, която в крайна сметка да включва повече от един милион членове, отговорни за отвратителни жестокости извършени по време на Втората световна война.

Предвидени на първо време като лична охрана на Хитлер, членовете на SS се заклевали във вярност лично на него. Тези елитни бойни групи постепенно се превръщат във въоръженото крило на немския канцлер дошъл на власт през 1933 г.

... Униформи, свастики и личният бележник на Химлер присъстват в експозицията. В музея са изложени черни униформи, както и сребърни пръстени давани от Химлер на висши офицери със свастики, стилизирани сребърни и платинени черепи емблеми , както и руни с логото на СС.

Според Мориц Пфайфър, млад историк на 27 години, които има голяма заслуга за създаването на музея, целта на изложбата е да напомня за нацистките престъпления и това е за да се избегнат обвинения в опит за прослава на СС.

wewelsburg_2ajpg За министърът на културата Бернд Нойман, който присъства на откриването, музеят трябва да бъде "място, което припомня жертвите и извършителите". Триъгълният замък, построен през ХVII век на хълм в Централна Германия близо до Хановер, в който сега се помещава и младежки хотел, е играл водеща роля в историята на СС. Химлер поема контрола през 1934 г., непосредствено след като националсоциалистите идват на власт и решава да създаде в него елитна школа за офицери от СС. След това превръща замъка в духовен център, в който националсоциалистически вечния огън гори в кръглата крипта. Над криптата, в друга кръгла стая, наречена "Зала на върховния лидер СС", според легендата Химлер е събирал 12-те висши офицери на SS. Крепостта продължава да привлича нео-нацисти и властите се опитват да избегнат замакът да стане място на "поклонение" . "Имаше хора, които стигнаха до замъка и правеха нацистки поздрав", споделя Хайнц Кохлер, "Ние не може да променим този начин на мислене." добавя той.

6893070819152257 Строги правила за достъп: „Посетителите нямат право да казват някои неща или да носят определени дрехи ", казва Мориц Пфайфър - отнася се до лозунги и поздрави, които са забранени в Германия. "Ние си запазваме правото да гоним посетители и сме го правили в миналото", казва Пфайфър.

Няма коментари: