неделя, 23 май 2010 г.

Швейцарският министър на правосъдието каза “не” на бурката и “да” на християнския кръст

1322175870

В интервю, публикувано в "Sonntag", министърът на правосъдието заяви, че се противопоставя на всяка форма на прикриване на лицето на обществени места и това се отнася и за жените носещи бурка.

"В публичното пространство, аз също искам да виждам лицето на този, който стои срещу мен, а не само очите му.", каза Евелин Видмер-Шлумпф (Eveline Widmer-Schlumpf). Тя смята, че личната свобода приключва там където започва чуждата свобода: свободата за носене на бурка не трябва да се възприема като агресия от другите хора и не трябва да ги поставя с състояние на несигурност и страх.

При контактите с държавните институции лицето трябва да бъде разпознаваемо. Министърът на правосъдието смята, че носенето на ислямски забрадки в държавните училища е проблематично и че този въпрос трябва да бъде обсъден с кантоните. Въпреки това, тя вече е заявила, че на учителите не е позволено да носят ислямски забрадки. Учителите трябва да бъде "религиозно неутралени".

Министърът счита също, че няма никакъв проблем да се показват християнските символи: „ … в една християнска култура, която датира от зората на времето, кръста в училищата никак не ме притеснява. Тя каза, че кръстът не е само християнски символ, но принадлежи и към "нашата основна културна идентичност".

В допълнение, министърът на правосъдието се противопоставя на всякакви специални правила за студентите мюсюлмани по плуване, участието им в училищни лагери и промени в програмата за сексуално образование на момичета.

Няма коментари: