четвъртък, 1 юли 2010 г.

Иран обяви военно положение в северните си провинции и прехвърля войски до границата с Азербейджан

IRGCN-fast-attack-boat Иран прие извънредни решения и обявяви военно положение на своята северозападната граница. Това съобщава  израелският мозъчен тръст DEBKA.

Войскови части от корпуса на иранската революционна гвардия (IRGC) и големи количества бойна техника се концентрират в района на Каспийско море. Източникът заяви, че американските сили и Израел прехвърлят самолети във въздушни бази на Азербайджан, в готовност за удар по иранските ядрени съоръжения. DEBKA цитира командира на IRGC Mehdi Moin, който казава: "Мобилизацията е свързана с присъствието на американски и израелски сили на западната ни граница”.  В допълнение, според Moin: „ … някои западни страни се опитват да възпламенят етнически конфликт в иранската провинция Западен Азербайджан, и да дестабилизира региона. "

Друг ирански източник  съобщава, че през последните няколко дни, Израел успешно е прехвърлил  голям брой самолети Ф-15 в базите  в Азербайджан.  Самолетите са преминали през Грузия, а v същото време САЩ са започнали прехвърлянето на специални сили към Баку. Азербайджан не е направил коментар по тези информации, но очевидци твърдят, че дълги ирански конвои от танкове, артилерия, противовъздушна отбрана и пехота се движат по протежение на главния път на север към Каспийско море.

Източникът също така припомня, че на 22 юни най-близкият съветник на израелския премиер Бенямин Нетаняху заяви по време на последното заседание на Съвета за сигурност на ООН, че мерките срещу Иран "не са подходящи",  заплахата остава и не може да спре ядрената програма на Иран.  "Превантивна военен удар е очевидно необходим" - каза той.

В началото на август, Пентагонът предвижда да съсредоточи в оперативния радиус около Иран 4 самолетоносача. Към тях ще се присъедини и френският атомен самолетоносач „Шарл де Гол”.

Technorati Tags: ,,

Няма коментари: