понеделник, 25 януари 2010 г.

Според френски министър Турция наводнява Европа с нелегални имигранти

DSCF5404
Ерик Бесон, Министър на имиграцията на Франция, миналата седмица в Толедо (Испания) на среща със своите колеги от Европейския съюз (ЕС) каза, че незаконната имиграция от Турция е станала неконтролируема:

"Това е приоритетен въпрос в отношенията между ЕС и Турция.  Ситуацията в Егейско море е станала непоносима.  Гърците са под непрекъснат натиск.  Турция ясно се превърнала в транзитна страна."

В настоящия момент се счита, че годишно стотици хиляди имигранти от Афганистан, Иран и Ирак нахлуват в ЕС през турска територия. По-голямата част от тях минават през „южния път” - Егейско море за Гърция и след това към Италия. Увеличаването на контрола в тази посока неминуемо ще пренасочи част от имигрантсия поток към България и то не толкова към сухопътната и граница, колкото към  бреговете на Черно море. Да се надяваме, че българското правителство ще бъде готово за това. Първите стъпки вече за направени – усилване на бреговата охрана и въздушен контрол на границите. Изглежда, че новите хеликоптери на Военноморските сили ще ни потрябват по-бързо отколкото сме предполагали.

Няма коментари: