сряда, 1 юни 2011 г.

Новите български граници - Националния координационен център на Гранична полиция

cross_1151760

Как може да видите джет в морето от София? Невъзможно!

Не, съвсем възможно е и дори е факт с пускането в действие на Националния координационен център на Гранична полиция.

Той се намира на първия етаж в сградата на главната дирекция на столичния бул. "Мария Луиза" и влезе в действие през декември 2010 г. Центърът е един от основните елементи в подготовката на страната ни за покриване на техническите критерии за присъединяване към Шенген.

“Това е органът, който осъществява дейности по координация и управление на граничния контрол по границите на България”, разказва директорът на Гранична полиция Захарин Пенов.

В центъра се събира и обработва информация 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата от интегрираните системи за охрана на границата и от мобилните екипи на Гранична полиция.

От началото на тази година в центъра има постоянен представител на агенция “Митници”, което дава възможност за координация между двете служби по граничния контрол.

Дежурният митничар в центъра може веднага да направи справка за митнически декларации, номера на камиони и товари, в информационната система на митниците, което пести много време.

С изграждането на центъра България разполага с една от най-модерните системи в страните от ЕС.

Реално граничните полицаи получават онлайн информация от интегрираната система за контрол на морската граница от Дуранкулак до Резово.

На голяма електронна карта от столицата могат да се видят всички плавателни съдове, които са в български териториални води.

Image_901557_6

Само с чукване на мишката на компютъра върху обозначението на даден кораб веднага се появява пълна информация за него- от къде идва, с какъв товар, тонаж, под какъв флаг плава. Излиза дори името на капитана. Това важи за по-големите съдове, които имат автоматизирана система за разпознаване.

Интегрираната система позволява обаче и локализиране и контролиране и на малките плавателни съдове, които нямат такава система за разпознаване. Така могат да бъдат наблюдавани дори рибарски лодки и джетове.

Радарната система за охрана на морската граница позволява пълно покритие на прилежащата зона (24 морски мили от брега) за големи кораби и покритие на териториалните води (12 морски мили от брега) за малки плавателни съдове. Това се осъществява както със стационарни радари, така и с радари от корабите за охрана на границата.

Преди години българските власти имаха сериозни проблеми в борбата с турските гемии и кораби, които нелегално ловяха калкан в наши води. С пускането на интегрирана система за морската граница турските бракониери нямат никакъв шанс, защото само с натискането на един клавиш на компютър от столицата към тях ще бъдат насочени катери, кораби и вертолети на Гранична полиция.

Същата система се доизгражда и на турската граница.

В националния координационен център на голяма електронна стена могат да се видят всички мобилни патрули на Гранична полиция, които са на място. Системата ги показва в реално време, вижда се и номерът на автомобила. Освен от мобилните екипи информация се получава и от периметровите сигналноохранителни системи на границите с Турция и Сърбия.

На друга електронна карта граничните полицаи в центъра нанасят данни с местата, където са заловени нелегални емигранти или камиони с контрабанда или са засечени опити за нелегален трафик на хора през границата.

Всичко това се архивира, но и дава възможност да се правят задълбочени анализи за каналите, през които се водят нелегални емигранти, или за посоката на контрабандата през браздата.

На електронната карта освен на мобилните екипи с различни цветове са обозначени местоположението на хеликоптерите, както и на полицейските патрули на районните управления на МВР в граничните зони.

Реално Нациналният координационен център събира, обобщава и систематизира информацията за разположението и състоянието на силите и средствата на национално ниво и извършва наблюдение на предприетите действия от тях чрез системата AVL (автоматично определяне местоположението на патрулите и вертолетите). Системата позволява получаване онлайн информация в НКЦ за всички патрули, тяхното местоположение, маршрут и скорост на движение.

Всъщност центърът позволява координация и управление на всички структури, ангажирани в граничния конрол, твърди Захарин Пенов.

Центърът ще бъде много ефективен при кризи и природни бедствия, защото в него се получава метеорологична прогноза за 36 часа напред, както и за всяка една точка от границата в момента. Събират се данни включително и за пожари.

На морската граница има 12 стационарни поста за наблюдение, а на турската граница се предвижда да бъдат поставени 6.

В реално време ще може да се получава информация от всяка част на границата в локалния координационен център в Любимец, както и в националния център, споделя шефът на Гранична полиция.

Например патрулен автомобил на граничарите може да се свърже с хеликоптер във въздуха и да получи информация накъде се придвижва група емигранти.

В бъдеще от камерите на въздушните патрули ще може да се получават за секунда снимки и кадри в реално време. Така екипът, който е на терен, ще има всякаква информация за него. Всеки началник на мобилен патрул може по-всяко време да поиска подкрепа от въздуха.

Изграждането на центъра струва на държавата 145 хил. лева.

Ремонтират пунктовете по сръбската граница

Гранична полиция получи наскоро над 18 млн. лева за надграждане на системата за гранична сигурност след приемането ни в Шенген. Това стана с решение на Министерския съвет.

С част от парите ще бъдат ремонтирани граничните пунктове със Сърбия и Македония, съобщи Захарин Пенов. Ще се подновява инфраструктурата на Гюешево, Калотина, Връшка чука, както и на граничния пункт на Малко Търново на турската граница.

Ще бъде модернизирана системата за видеонаблюдение на Капитан Андреево и на всички наши международни летища.

Предстои изграждането на контактни центрове за международно полицейско сътрудничество на Калотина и на Капитан Андреево.

Показваме на нашите партньори, че независимо от това, че не сме влезли в Шенген, ние надграждаме системата за сигурност и след вземане на политическото решение за отпадане на вътрешните граници ще подсигурим охраната им, казва директорът на Гранична полиция.

Източник: вестник “24 часа”

Няма коментари: