неделя, 14 август 2011 г.

Черните пари за бели дни на Костов изплуваха на повърхността

gargamel_laughs_last

Гаргамел вече не се крие. 10 години след бандитската приватизация осъществена от правителството на СДС, бившият министър председател полека започва да вади на бял свят скътаните милиони.

Сценарият се осъществява по познатата мафиотско-комунистическа схема на ни лук ял, ни лук мирисал, но със заможни деца. Разбира се, “спестените” милиони се насочват в такива “полезни” за България области като медиите, чрез които Гаргамел се надява да се върне в политиката.

Схемата е ясна – препраните в Италия след 2001 година  пари се връщат сега в България чрез членове на семейството и се реинвестират в медийни компании за да осигурят властови позиции, които пък да позволят нови кражби и така до безкрай.

Честото и натрапчиво гостуване на лидера на ДСБ Иван Костов в bTV вече има обяснение, след като стана ясно, че мъжът на по-голямата му дъщеря е финансов директор на MediaPro Entertainment. Публицистичните предавания и новинарските емисии на медията старателно отразяват дейността на партията на Командира, а самият той почти всяка седмица гостува в сутрешния блок на телевизията. Отличните отношения между Костов и миноритарния собственик на медията Красимир Гергов датират от времето, когато bTV получи национален ефирен лиценз от правителството на СДС. Сега връзките между експремиера и медийния магнат стават още по-силни, след като роднина на Командира е в ръководния екип на телевизията.
Зетят на Костов е назначен на ключовия пост на 15 юни тази година.

Той контролира всички финансови операции, както и стратегическото й планиране и инвестиции в продуцентската компания, която е собственост на Central European Media Enterprises.
Кариерата на Алесандро Мерлини започва от консултантска компания Merger & Acquisition, след което става финансов мениджър в IBM Италия. През 2000 г. заема поста финансов контрольор в местния клон на MTV, където контролира разходите на всички продукции и оценява инвестиционните проекти на компанията. Преди назначението си на поста, в продължение на 8 г., зетят на Командира заема ключови управленски позиции във Vodafone Италия, като последно отговаря за стратегическото планиране и управление на отдел "Продажби".
Някои от най-известните проекти, които MediaPro Entertainment е реализирала, са Survivor, Music Idol, Dancing Stars, „Размяна на съпруги”, сериалът „Тя и той”. В момента фирмата осигурява продукцията на един от най-нашумелите праймтаймови формати Lord of the Chefs, както и на други актуални предавания като „bTV Новините”, „Шоуто на Слави”, „Комиците”, „Нека говорят с Росен Петров”, „Модерно”, „Код: Криминално”, „Хрътките”.
Яна Костова и Алесандро се запознават в Италия.

Преди да се озове там, тя е учила една година право в Югозападния университет "Неофит Рилски", а после и една година “италиански език и култура”. След това 4 г. следва в университета “Бокони” в Милано “Финансови институции и пазари”. Работила е 4 години в банка “Уникредит” в отдела за макроикономически изследвания. После се премества във фирмата Value Partners.
Яна Костова преди време разказа как с настоящия си съпруг се е запознала на опашка пред библиотеката, докато чакала да вземе номерче за мястото си. Още при следването на Костова в “Бокони”, в чийто управителен съвет е Алесандро Профумо - главен изпълнителен директор на групата “Уникредит”, тръгва слух, баща й Иван Костов е улеснил купуването на Булбанк от “Уникредит”, в замяна на което дъщеря му учи в частния университет.
“Ако следваме хронологията - аз влязох в “Бокони" през 1995 г., а “Уникредит” влезе в България много по-късно, през 2000-а. Няма никаква логика в това твърдение. Освен това Профумо е в управителния съвет на мастер курса на “Бокони”. Но имаше и друга клюка - че мъжът ми е син на Алесандро Профумо. Колкото е вярно тава, толкова е вярно и че моето отиване в “Бокони" е работа на Профумо", опровергава слуховете Яна, която миналата година роди на медийния спец дъщеря - Емма.
Проверка на “ШОУ” в Търговския регистър показа, че Яна и Алесандро са съдружници в компанията "Астор БГ" ООД. Двамата са изкупили дяловете от фирмата от адвоката Борислав Илиев Щерев на 10 май тази година, сочат документите от съда. Компанията се занимава с консултантски услуги, изготвяне на анализи и прогнози и разработване на стратегии.
Солиден бизнес има и по-малката дъщеря на Иван Костов.

От няколко години Мина е в Съвета на директорите на “Интрейдингс”. Компанията е собственик на луксозен билдинг на столичния булевард “Цар Борис ІІІ”. Офис сградата е от най-високия клас “А”. Издига се на 9 етажа и има подземни гаражи на две нива.
От момента, когато дъщерята на лидера на ДСБ е избрана за управляващ, фирмата се сдобива с нови собственици. С решение на Общото събрание капиталът на “Интрейдингс” е вдигнат от 50 000 лв. на 1 013 700 лв. Основен акционер в компанията става фирма на бившия шеф на кабинета на Иван Костов - Николай Вълчев и брат му Христо. Преди години фирма на Вълчев бе разследвана от ОЛАФ за злоупотреба с европейски средства за земеделие.
Преди да поеме ръководството на бизнес центъра, Мина Костова имаше луксозен моден бутик в столичния квартал “Белите брези”. Компанията на Яна и Берлини се помещава в сградата, управлявана от Мина.
До момента Иван Костов не е коментирал официално произхода на парите за солидния бизнес на двете си дъщери и зет си Алесандро Мерлини.

Пламен СТАНЧЕВ

Няма коментари: