събота, 7 януари 2012 г.

Мистерията около американския дрон RQ-170 заловен в Иран

На 4 декември 2011 година, Иран залови супер модерния американски дрон  RQ-170.  Тази машина с комуникационните си системи, датчици, компоненти и архитектура е от голям интерес за много военни разузнавания по света. В този смисъл може да се каже, че иранците изтеглиха технологична шестица от тотото.

дали обаче залавянето на дрона е случайност? Какво точно се е случило?  остава се с впечатлението, че американските както и иранските военни лъжат за начина, по който самолета е бил заловен.  Първоначално ЦРУ призна на 6 декември, че дронът е бил базиран в Афганистан, което отговаря на факта за залавянето му в североизточен Иран.  След това на 12 декември американското правителство поиска официално дронът да бъде върнат на САЩ, което разбира се получи отрицателен отговор от Иран.

След това иракските медии потвърдиха, че машината е заловена на 200 километра от афганистанската граница, но как точно е станало това? Иран първоначално заяви, че го е свалила неговата въздушна отбрана, докато американците твърдят, че са загубили контрол над управлението му. Когато иранците показаха устройството по телевизията, то  изглеждаше в отлично състояние, което няма нищо общо с  катастрофа или удар с ракета земя-въздух.

Експерти твърдят, че иранците са успели да “отнемат” комуникацията на дрона с контролния център в Афганистан и да я пренасочат към ирански контролен център. Този център приземява RQ_170 непокътнат след като въвежда фалшиви данни от GPS в навигационна му система.

RQ-170 Sentinel е дрон за стелт разузнаване, който е бил използван при залавянето на Бин Ладен. Размах на крилата е 26 метра, дължината 4.5 метра и 1,84 м височина.

Няма коментари: